1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. ARPAÇAY

  4. Arpaçay'da Öğretmenlerden Bayraklı Yürüyüş
Kars'ın 'Kazları'nın Dansı

Kars'ın 'Kazları'nın Dansı

Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Karahan köyünde otlaktan akam saatlerinde otlaktan dönen kaz sürüsünün oluşturduğu görüntü görenleri adeta büyülüyor.

A+A-

Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Karahan köyünde otlaktan akam saatlerinde otlaktan dönen kaz sürüsünün oluşturduğu görüntü görenleri adeta büyülüyor.

Kaz yetiştiriciliği Kars’ta oldukça yaygın. Hatta Kars denince ilk akla gelenlerin başında da Kaz geliyor. Kaz, yöre insanının özellikle de kadınların tamamen gelir kapısı durumda. Kars’ta yetiştirilen kazların bir çoğu il dışındaki eş, dost ve akrabalara gönderilirken kalanları da satılıyor. Tanesi ortalama 80-100 TL arasında satılan kazlar böylelikle köylü kadınların gelir kaynağına dönüşüyor.

Kars’ın Ermenistan sınırındaki Akyaka ilçesinin Karahan köyünde de kazcılık başlıca işlerden birisi. Köyde 3 bine yakın kaz olduğu için kaz sürüleri oluşturuluyor. Sürüler halinde sabahın erken vaktinde araziye çıkan kazlar karınlarını doyurduktan sonra akşam saatlerinde köy yolunu tutuyorlar.

Kazların köyü girişleri de çıkışları kadar hararetli oluyor. İlk bakışta “Ot yangınından çıkan duman” veya “Arabamı geliyor” düşüncesi oluşuyor sonrasında bu toz dumanın bir kaz sürüsüne ait olduğu anlaşılıyor. Köyün tozlu yollarından inen kaz sürüsü önce tozu dumana katıyor ardından da bir bir tozların içinden çıkarak derenin yolunu tutuyorlar. Kazlar birbiri ardına koşarak derenin soğuk sularında serinlemek istediğinden tam bir karmaya yaşanıyor. Dereye yaklaşan kazlar kanatlarını çırparak hızla suya dalıyor ve gün boyu yaşanan yorgunluklarını köy deresinin soğuk sularında atıyorlar. Yaklaşık 10 dakika suda kalan kazlar sevinçlerinden attıkları çığlık eşliğinde iyiden iyiye yıkanmayı da ihmal etmiyorlar. Tüylerini ve vücutlarını yıkayan kazları ise dere kenarında sahipleri bekliyor. Dereden çıkan tertemiz olmuş kazları sahipleri bir bir sürüden ayırıyorlar. Bu işlemi de genelde ya nineler ya da çocuklar yapıyor. Kazlara vurdukları işaretlerden onları sürüden ayıran nineler daha sonra kazlarla birlikte evlerini yolunu tutuyorlar.

Karahan köyünden 68 yaşındaki Sarıgül Kaçar da uzun uğraşlar sonucu kendisine ait 32 kazı sürüden ayırmanın mutluluğunu yaşadı. Sarıgül nine, gözü gibi baktığı kazları il dışındaki oğulları ve torunlarına gönderdiğini belirterek, her yıl ortalama 100 kaz beslediğini ve ömrü boyunca kaz beslediğini ifade etti.

Sarıgül ninenin eşi Fahrettin Kaçar (70) da, eşinin kazlara baktığını kendisinin de hayvanlara baktığını belirterek böyle bir iş bölümü yaptıklarını söyledi. Kaz beslemekten memnun olduklarını da ifade eden Kaçar, köyde yaşamaktan memnun olduklarını da sözlerine ekledi.

foto-galeri.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.