1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. TSK'nin Kadın Askerleri
Kars 'Şeker Fabrikası'nda Pancar Alım Kampanyası

Kars 'Şeker Fabrikası'nda Pancar Alım Kampanyası

Kars Şeker Fabrikasında 23. Dönem 2016 - 2017 Pancar Alım Kampanyası düzenlenen törenle başladı.

A+A-

Kars Şeker Fabrikasında 23. Dönem 2016 - 2017 Pancar Alım Kampanyası düzenlenen törenle başladı.

Fabrikanın bahçesinde gerçekleştirilen törene, Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcısı Arzu Haydarova, Fabrika Müdürü Abdullah Necli, Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop, Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Akyaka Sulama Birliği Başkanı Cemal Hasanoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin düzgün, İl Müftüsü Mehmet Genç, fabrika çalışanları, pancar üreticileri, daire müdürleri ve fabrika çalışanları katıldı.

İLK PANCAR TESLİMİ YAPANLARA HEDİYE

Fabrika Müdürü Abdullah Necli’nin açılış konuşmasıyla başlayan törende, ürettikleri pancarı ilk önce fabrikaya getiren 5 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi. Pancarını ilk sırada fabrikaya teslim eden Arpaçay Yolboyu köyünden İrfan Semin’e hediyesini Vali Rahmi Doğan takdim etti. Daha sonra da sırasıyla Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Akçalar’dan Soner Göksu’ya, Arpaçay belediye Başkanı Erçetin Altay Akyaka’dan Muzaffer Nar’a, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün Susuz’dan Özkan Bakar’a, Fabrika Müdürü Abdullah Necli Arpaçay’dan Fitret Atmaca’ya ve Arpaçay’dan Muzaffer kesin’e hediyeleri tektim etti.

KURBAN KESİLDİ

Ardından da kesilen kurban eşliğinde kurdele kesimi yapıldı ve İl Müftüsü Mehmet Genç tarafından dua okundu. Okunan duanın arından fabrikaya traktörle getirilen ilk pancarın kantara tesellimi yapıldı.

2014 YILINDAN BUGÜNE %300 ORANINDA ARTIŞ OLDU

Törende açılış konuşması yapan Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Fabrikanın 2016-2017 dönemi 23. Pancar alımı Kampanyasının bugün itibariyle başladığını söyledi. Necli, “2016 2017, 23. dönem pancar işleme kampanyasındayız. Ülkemizin maruz kaldığı 15 Temmuz hain saldırısında şehit düşen aziz milletimizi rahmetle anıyoruz ve milletimizin bir daha böyle hain saldırılara maruz bırakılmaması için, şanlı bayrağım daima dalgalanması, milletimizin birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlik ruhuyla yaşamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.” dedi. Necli ayrıca, “1926 yılından bugüne 90 yıllık ülkemiz ekonomisine katkı sunan fabrikamız istihdama ve tarıma önemli destek sunmuştur. 1993 yılında kurulan fabrikamız 23. kampanyasını yapmaktadır. 2014 yılında üretim azlığı sebebiyle kampanya yapamadık. 2015 yılında personelimiz ve fabrikamızı yeniden ayağa kaldırmıştı ve 2014 yılından bugüne %300 oranında artış olmuştur. Üretilen 60.000 ton ve Ağrı çalışmayacağından buraya gelecek 50.000 ton olmak üzere toplam 110.000 ton pancar teslim edilecek. 85.000 ton işlenecek, 13.000 ton kristal şeker elde edilecek ve 4000 ton melas 34.000 de yaş gübre çiftçimize teslim edilecektir. Bölgemiz ve Ağrılı üreticilerimize ödemesi yapılacak. Makinalı tarım çok önemlidir. Kırsalda kalkınmayı yapabilmemiz için bu gelişmeler huzur veriyor. Makinalı tarıma önem vermeliyiz.” diye konuştu.

YENİ MAKİNA ARPAÇAY’DA, ORADAN DA AKYAKA’YA GEÇECEK

“Bu noktada çiftçilerimize müjdeli bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum” diyen Müdür Necli, “Sayın bakanımız Ahmet Arslan'ın ve milletvekilimiz Selahattin Beyribey’in girişimleriyle Akyaka ilçesine pancar boşaltma makinası gönderilecektir. İkinci olarak da Ziraat Odası başkanının girişimleriyle yaklaşık 2 trilyon TL’ye mal olan pancar hasat makinası şu anda Arpaçay’da daha çalışma yapıyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Şeker Fabrikamızın Kars’ta kurulmasına, yaşatılmasına emek verenleri şükranla anıyorum. Pancar tarımının arttırılmasına emek veren, ziraat teşkilatını da, şekeri işleyecek teknik eleman yetersizliğine rağmen gayretli çalışmaları için şimdiden şükranlarımızı arz ediyorum. Allah kolaylık versin, Allah kaza-bela vermesin. 2016 2017 kampanyamızın ülkemize, Kars’ımıza, çiftçilerimize ve fabrikamıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

PANCAR ÜRETİCİLERİMİZ DAHA DA FAZLA KAR EDECEK

Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Kafkas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada da daha sonra şunları söyledi:

“Fabrikamız hemen hemen bütün sorunlarını halletmiş durumdadır. Bizim için en önemlisi; fabrikamızın karlı hale gelmesidir. Bunun için sadece Kars yöresinde 100.000 ton pancar üretmek zorunluluğumuz vardır. Biz bunu başararak çiftçilerimizin her zaman yanında olduğumuzu gösterdik. Sağ olsun onlarda bizlere destek oldular. Türkiye birincisi olan pancarımız için geçen yıl 215 TL para ödedik. Bu yıl taban fiyat açıklandığında bu kazançları daha da yüksek olacak. Pancar boşaltma ve pancar hasat makinalarıyla giderler azalttığı için karı daha yüksek olacak. Bu konuda destek olanlara teşekkür ediyoruz. Çiftçilerimizin kazanıyor olması sizleri sevindiriyor. Bu zor şartlarda yaşamın sürdürüldüğü ülkemizin en ücra köşesi olan Kars’tan çiftçilerimizin ekmek parasını kazanmaları bizi gerçekten sevindiriyor. Bu bayrağın dalgalanması, bu bacanın tütmesine destek olanlara teşekkür ediyoruz.”

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ ANDI

Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop da, “2016-2017 pancar alım kampanyamızdayız. Özellikle 15 Temmuz şehitlerine ve işyerlerinde hayatlarını kaybeden bütün işçi şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Diyoruz ki Cenab-ı Allah bir daha ülkemize böyle bir acı göstermesin. Bu kampanyamızın başlatıp işçi kardeşlerimize kazasız-belasız bir kampanya getirmesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkese, fabrika müdürüme, işletme müdürüme, muhasebe müdürüne ve aynı zamanda makinasını bize getiren ziraat odası başkanıma sonsuz şükranlarımı sünüyorum. Önümüzdeki boşaltma makinesının gelecek olmasını sağlayan Sayın Bakanımız Ahmet Arslan’a ve Milletvekilimiz Selahattin Beyribey’e de teşekkür ediyorum” dedi.

8000 TON PANCARDAN 60.000 TONA GELİNDİ

Kop, Kafkas Haber Ajansı’na verdiği röportajda da şöyle konuştu:

“2016-2017 pancar alım kampanyasını bugün başlatan fabrikamız çiftçilerimize her zaman önemli olanaklar sunmuştur. Çiftçilerimize, çalışanımıza hayırlı ve uğurlu olsun. Bu seneki kampanyada emeği geçen sayın bakanımıza, milletvekilimize ve il başkanımıza, fabrikamıza ve tüm çalışanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Allah emeği geçenlerden razı olsun. 2014 yılından sonra 8000 ton pancardan 60.000 ton pancara gelindi. Bu sene hasat makinesi ile pancar boşaltma makinesini Akyaka çiftçimize kazandırıldı. Yani maliyetlerimiz %70 azaldı, bu nedenle inşallah Kars barajımızda faaliyete geçtikten sonra bundan sonra fabrikamıza zeval olmaz, rantabıl bir şekilde çalışmasına devam eder.”

VALİ RAHMİ ŞEKER TADINDA KONUŞTU

Kars Valisi Rahmi Doğan ise “Soğuk bir havadayız ve şeker tadında bir konuşma olmasını istiyorum. Herkes üşümüş vaziyette o yüzden çok fazla uzatmadan törenimizi icra edelim.” dedi. Vali Doğan daha sonra, “Çiftçi için tabii ki böyle bir fabrikanın ilimizde olması oldukça sevindiricidir. Kars’taki, bölgedeki üreticilerimiz için çok önemlidir bizde bunu önemsiyoruz. Geçen yıldan bu yana fabrikamızın önemli bir üretim kapasitesi var onu da gördük. Yani Sayın Bakanımızın göndermiş olduğu makine hem de Ziraat Odasının aldığı makinanın fabrikamıza ciddi bir katkısı olacağını düşünüyorum. 2016 2017 fabrikamızın açılışının hayırlı olmasını temenni ediyorum. Rabbim inşallah işçi kardeşlerime, arkadaşlarıma hayırlı bir çalışma nasip eder. Çiftçilerimizde çalışmalarının sonucu üretmiş oldukları pancarın fabrikaya vererek karşılığında olacakları kazançla hayırlı harcamalar yaparlar inşallah” ifadesini kullandı.

AŞIKLAR SAHNE ALDI, KAFKAS GÖSTERİSİ SUNULDU

Ardından sahne alan aşıklar Bilal Esrarı ve Ensar Şahbazoğlu kampanyayla ilgili değiş seslendirdiler, Kafkas Halk oyunları ekibi de mini bir gösteri sundu.

BAKAN ARSLAN TELGRAF GÖNDERDİ

Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da yoğun programından dolayı katılamadığı törene  telgraf gönderdi. Bakan Arslan’ın mesajı şöyle: “Nazik davetinize teşekküre ederim. Daha önceden belirlenen programım nedeniyle 23. Pancar Alım Kampanyası açılış törenine katılamıyorum. Alım kampanyasının hayırlı, bereketli ve uğurlu olmasını diler, şahsınızda tüm davetlilere selam ve saygılarımı sunarım.”

BEYRİBEY FABRİKAYI ZİYARET ETTİ

AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey de tören sonrası Fabrikayı ziyaret pancar alım tesislerini gezdi, üreticilerle görüştü ve işçilerin de yanına giderek onlarla tokalaşıp bir süre sohbet etti. Milletvekili Beyribey daha sonra Fabrika Müdürü Abdullah Necli ile görüşme yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler