1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Antep'te Bilanço Ağırlaşıyor
Karadeniz’de Bir İlk

Karadeniz’de Bir İlk

Düzce Üniversitesi tarafından Karadeniz’de su altı araştırması yapılıyor. İlk inceleme Zonguldak’ta başladı.Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Okan başkanlığındaki su...

A+A-

Düzce Üniversitesi tarafından Karadeniz’de su altı araştırması yapılıyor. İlk inceleme Zonguldak’ta başladı.

Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Okan başkanlığındaki sualtı araştırma ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Düzce Üniversitesinin destekleri ile Batı Karadeniz kıyılarında “Bithynia Bölgesi Karadeniz Kıyıları Antik Liman, Yerleşim ve Batık Potansiyelinin Tespiti” başlıklı arkeolojik sualtı araştırmalarına başladı.

Bir Türk Üniversitesi olarak Karadeniz’de ilk kez Düzce Üniversitesi tarafından geniş kapsamlı bir şekilde gerçekleştirilen sualtı çalışmasına Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilir ile Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü doktora öğrencisi Güzin Bilir heyet üyesi olarak katılırken, İzmir Müze Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog İhsan Tercan ise Bakanlık Temsilcisi olarak katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Emre Okan ve araştırma ekibi çalışmalarına, araştırmanın en doğu ili olan Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli (Herakleia Pontika) ilçesinden başladı. Yapılan ilk etap çalışmalarında Antik Herakleia kentinin antik liman mendireği, antik liman içi ve Ereğli’nin doğusundaki Baba Burnu kıyılarına araştırma dalışları gerçekleştirildi. Bunun dışında karadan dolaşılarak, antik liman olma ihtimali yüksek alanların tespiti için geziler düzenlendi.

Ereğli Derin Deniz Dalış Merkezi sahibi ve eğitmeni Volkan Demircioğlu tarafından ekipman desteği sağlanan ve üç yıl sürmesi planlanan projede Zonguldak, Düzce, Sakarya ve Kocaeli kıyılarının araştırılması planlanıyor.

Projenin gelecek etaplarında Düzce’nin Akçakoca kıyıları öncelikli olmak üzere sualtındaki kültürel mirasın araştırılmasında, Düzce Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’yle işbirliği çerçevesinde jeofiziksel ve jeomorfolojik araştırmalar yapılarak, sualtı araştırmasının daha multidisipliner biçimde yürütülmesi hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.