1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Dilenciler Kars'ı Mesken Tuttu
Kadınlar 'Hayır'ı Haykırdı

Kadınlar 'Hayır'ı Haykırdı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolaysıyla meydanlara akın eden kadınlar "Hayır"ı haykırdı.

A+A-

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolaysıyla meydanlara akın eden kadınlar "Hayır"ı haykırdı. 

KARS

Kars’ta Tevgera Jinên Azad (TJA), DBP ve HDP kadın meclisleri öncülüğünde “Bi Berxvedana Jine Wê Azadî Serkeve - Kadın Direnişi ile özgürlük kazanacak” şiarıyla 8 Mart kutlandı.

DBP il binası önünde toplanan onlarca kadın, “Yaşam, barış, emek, özgürlük için direnişteyiz” pankartını açarak, “Sekiz Mart ruhuyla ‘Hayır’ kazanacak”, “Kadınlar direniş ile özgürlük kazanacak” dövizleri ve “Jin, jiyan azadî- kadın, yaşam özgürlük” sloganları ile Faik Bey Caddesi’nden yürüyüş yaptı. Sokakta karanfil dağıtan kadınlar yeniden DBP binası önüne döndü.

DBP MYK Üyesi Semra Demir, “Yaşamın oluştuğu bu topraklarda yine ilk direniş nüvelerinin de atıldığı yer. Kürt kadınları, dünya kadınlarına öncülük edecek bir mücadele serüvenine sahip. Bunun için gücümüzün farkına varlım. Neler yapabileceğimizi, Rojava Devrimi’nde dünya kadınlarının özgürlüğü için savaşan kadınlar gösterdi bize. Kendimize inanalım. Direnelim. Kocaya, abiye, babaya, devlete karşı. Kadınlar üzerinde oluşturdukları kirli siyasete karşı” diye konuştu.

HDP MYK Üyesi Arife Çelik “8 Mart’ın referanduma Hayır’lı olacağı inancıyla birlikte hareket edeceğiz. Kadınlar haksızın yanında değil, haksızın karşısında durandır. Yaşamı ören, ince ince dokuyan biz kadınlar, erkek egemen anlayışa karşı, kadın özgürlük mücadelesini büyük bir direnişle devam ettireceğiz” dedi.

8 Mart etkinliği, şarkılar, halay ve zılgıtlar eşlinde son buldu.

Haberin uzantısı...

ÜLKE GENELİNDE 8 MART

BATMAN 

Batman'da TJA tarafından "Kadın direnişi ile özgürlük kazanacak" şiarıyla 16 Mayıs Şehir Stadyumu'nda düzenlenen ve saygı duruşu ile başlayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi, "Hayır" sloganları ile devam etti. Çok sayıda pankartın asıldığı stat alanına HDP ve TJA bayrakları asılırken, alandaki en dikkat çeken görüntülerden biri ise Cizre'nin vahşet bodrumlarında katledilen kadınların fotoğrafları oldu. TJA miting başlarken kadınlara karanfil dağıttı. Yapılan müzik dinletilerinin ardından konuşmalarla süren mitingde kadınlar hep bir ağızdan sık sık "Na", "Jin jîyan azadî" sloganları, alkış ve zılgıtlarla haykırdı.

16 Nisan'da yapılacak referandumun izlenimlerinin gözlemlendiği mitingde özgürlüğün simgesi olarak balonlar uçurulduktan sonra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in 8 Mart mesajı okundu. Batmanlı kadınlar mesajı coşkuyla karşıladı. Mesajın ardından HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli konuştu. Giderek artan bir baskı politikasıyla karşı karşıya olunduğunun altını çizen Saadet, "Neredeyse 100 yıldır despotik ve kadınlara hiçbir hak tanımayan bir sistem ile karşı karşıya olduğumuz için uzun yıllar mücadele vererek ve ağır bedeller ödeyerek bugünlere geldik" dedi.

Becerikli, "Bugün 8 Mart'ı kutluyoruz, yarın öbür gün Newroz gelecek ve bunları kutlamak bizim en demokratik ve doğal haklarımızdır. Ama 16 Nisan ben inanıyorum ki hepimiz için çok önemli. Çünkü 16 Nisan'da Türkiye halklarına tek adam rejimi ve bizim asıl karşı çıktığımız 18 madde dayatılacak. Bu 18 maddede Kürtler, Aleviler ve Çerkesler ve Türkiye'de yaşayan tüm etnik kimlikler yok. Kadınlar hiç yok. Siz kadınların dayanışması ve çalışmasıyla bu 18 maddeye hayır diyeceğiz" diye konuştu. Saadet Becerikli'nin konuşmasının ardından kadınlar Koma Rosilda'nın şarkıları eşliğinde dakikalarca halay çekti. Saat ilerledikçe artan kalabalıkla birlikte, coşku katlanarak arttı.

Koma Rosilda'nın ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, "Kadın yaşamın rengidir, yaşamın kendisidir. Bizim bu renklerimiz ve gülümsemelerimize düşman olanlar işte bizim bu halayımızı çekemiyorlar, bizim gülüşümüzü, renklerimizi her kimlikten her dinden bir arada oluşumuzu çekemiyorlar" dedi. "Kadın direnirken güzel, kadın gülümserken güzel" diyen Kaya, "Kadın mutlu olduğunda güzel. Mutlu kadın toplum, mutlu dünya demektir. Zalimlerin engellemelerine rağmen başaracağız" diye konuştu.

Kaya, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Demokrasi dersi verenler utanmıyor musunuz, siz günlerce Taybet ana gibi bir kadını bir hafta yolda cenazesini bile aldırmadınız. Siz birkaç aylık bebeği annesinin kucağında vuranlarsınız. Siz kadınları çocuklarıyla kahvaltı sofralarında evinin içinde parçalayanlarsınız. Kime demokrasi dersi veriyorsunuz, kime adaleti anlatıyorsunuz, hangi ahlaktan bahsediyorsunuz? Biz Ceylan’ı, Nihat’ı unutmadık. Bütün kadınlarımız, bütün halkımız çok büyük bedeller ödediler, kan dökülmesin, hiçbir yere tabut gitmesin diye. Yürekleri ve vicdanları kara olanlar 'Çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık' dediler. Çözümü buzdolabına kaldıranlar Cemileleri donduruculara kaldırttılar. Biz bunları unutmayacağız."

Kaya’nın ardından konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da, kadınların alanlarda ve mücadele ederken gördüklerinde erkek zihniyetinin korktuğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Zılgıtlarımızla onları korkutmaya devam edelim. Onlar kadınların iradesini dört duvar arasına sıkıştırarak yok etmeye çalışıyorlar. Kadınların alanlara çıkmamalarını sadece evlerinde oturmalarını istiyorlar. Ama biz buradan bir kez daha sesleniyoruz; biz kadınlar buradayız, meydanlarda alanlarda ve meclisteyiz. Buralarda olmaya da devam edeceğiz. Kadın iradesini yok sayan politikalarınızın önünde durup size ‘Hayır’ diyeceğiz.” 

Miting Mizgin Tahir’in söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halay ve zılgıtlarla son buldu. 

SİİRT

Siirt’te 8 Mart kutlaması HDP binasında çok sayıda kadının katılımıyla kutlandı. HDP, DBP, Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ile görevden uzaklaştırılan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Belkız Beştaş Epözdemir’in katıldığı kutlamada, salona “Besime Konca İrademizdir”, “Erkek Devlet Şiddetine Karşı Direniyoruz”, “Kadınlar İrademizdir Dokunamazsınız, Mücadelemiz Mühürlenemez” pankartları asıldı. Kadınlar sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Be serok jiyan nabe” sloganları attı. Saygı duruşuyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşbaşkanı Necibe İnal, “Tüm baskı ve şiddete karşı verecek cevabımız var. Bu cevabı da referandumda sandıklara gidip ‘Hayır’ olarak vereceğiz” dedi.

Barış Anneleri Meclisi üyesi Hediye Suçi de tüm dünya kadınlarına birlik çağrısı yaptı. Suçi, “Tüm kadınlar el ele vermeli, bir araya gelmeli” dedi. 

Yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Epözdemir de direngen Botan kadınının direnişte öncü rol oynadığını, bugünde Botan kadınının tarihte destan yazdığını söyledi. Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kadar zulmün yaşandığı, hakların ayaklar altında çiğnendiği bir süreci yaşıyoruz. Yıllardır hükümetlerin, AKP hükümetinin kadından nasıl ürktüğünü, eve hapsettiğini iyi biliyoruz ama bunu iyi bilsinler ki biz Botan kadınıyız, hiçbir zaman boyun eğmedik eğmeyeceğiz.” 

DBP MYK üyesi Perihan Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bizler Pakizeyiz, Fatmayız biz Sebahat Tunceliz, biz Besime Koncayız biz Kürt kadınlarıyız. Eril sistem iktidar olduğundan beri kadın evlerde mahkum gibi tutulmuştur. Hakları elinden alınmıştır. Fakat Sayın Öcalan’ın paradigması sayesinde bugün biz kadınlar bu olağanüstü zamanda bütün engellemelere ve saldırılara karşı sokaklardayız. Biz kadınlar siyasetteyiz, zindandayız, selam olsun zindandaki kadın arkadaşlara.” 

Etkinlikte Kandıra Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Siirt Milletvekili Besime Konca ile Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’ın gönderdiği 8 Mart mesajları okundu. 

Kutlama, sanatçı Nurcan Değirmenci’nin şarkıları ve halaylarla sona erdi.

MUĞLA 

Muğla’nın Milas ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında kadın şöleni yapıldı. HDP Kadın Meclisi öncülüğünde Milas Akkent Kapalı Pazar yerinde yapılan etkinliğe HDP il, ilçe yöneticileri, HDK bileşenleri, kentte bulunan kadın kurumları ve çok sayıda kadın katıldı. Alana “Hayır”, “Hayır hepimiz kazanalım” pankartları ve tutuklu HDP’li kadın milletvekilleri ile Cizre’de yaşamını yitiren HDP Milas eski İlçe Eşbaşkanı Derya Koç’un posteri asıldı. Türküler eşliğinde halaya duran kadınlar sık sık “Jin jiyan azadi”, “Na, Ne No” sloganlarını attı.

Etkinlikte ilk olarak konuşan Cizre’de vahşet bodrumlarında katledilen Milas eski ilçe Eşbaşkanı Derya Koç’un ablası Necla Koç, 8 Mart’ın özgür kadınların günü olduğunu belirtti. Kardeşinin katledilmeden önce Cizre’de, Sur’da, Şırnak’ta, Yüksekova’da yapılan katliamlara karşı canlı kalkan olarak mücadelede yerini aldığını söyleyerek, öz yönetim direnişlerinde katledilenlerin taleplerinin özgür bir yaşam olduğunu vurguladı. Koç, “Derya’nın yarıda bıraktığı yolu bundan sonra biz kadınlar devam ettireceğiz. Bugünden sonra kadın çalışmaları daha da öne çıkacaktır. Bundan dolayı halkların özgürlüğü, barış ve tüm dünya kadınlarının hakları için 16 Nisan’da hayır diyeceğiz” dedi.

Ardından söz alan HDP Parti Meclis üyesi Bedriye Yorgun, kadınların var olmak için binlerce yıldır mücadele yürüttüğünü söyledi. Özgürlük için kadınların bedenlerini siper ettiklerini aktaran Yorgun, “Bugün de kadınlarımız kabul etmiyor. Bugün Şengal’de kadınlarımız ihaneti parçalayıp boğacaklardır. Bu binlerce yıldır devam eden kadın direnişinin devamı olacaktır” dedi. Cizre, Sur ve Nusaybin’de Kürt halkına yaşatılanlara karşı ‘Evet’ demeyeceklerini dile getiren Yorgun, “Bizlere köleliğin kıyafeti giydirilmek isteniyor ona karşı hayır diyeceğiz. Köleliği kabul etmeyeceğiz. Kadınlar geçmişten bu güne köleliği kabul etseydi direnmezdi. Dilimiz için, özgürlüğümüz için 16 Nisan’a kadar her günü 8 Mart alanlarına çevireceğiz. 16 Nisan’da köleliği sandığa gömüp özgürlüğü sandıktan çıkartacağız. Bunun için herkes hayır demelidir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik çalınan ezgiler eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu. 

İSTANBUL 

HDP İstanbul ve Kocaeli il örgütleri öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tutuklu kadın seçilmişlerle dayanışmak amacıyla Kandıra ve Bakırköy Cezaevleri önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı. “Siyasi kadın tutsaklar irademizdir derhal serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde, sık sık “Jin jiyan azadî”, “Direne direne kazacağız” sloganları atıldı. 

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, burada yaptığı konuşmada, kadınlar nerede olurlarsa olsunlar özgürlükleri için mücadele edeceklerini vurgulayarak, güzel günlerin kadınların mücadelesi ile geleceğini söyledi. HDP Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ise “Onların içeride verdiği mücadele ile bizlerin dışarda verdiği mücadele birleşerek nice 8 Mart’ları getirecek” dedi. Kadınların yaşamın her alanında özgürlükleri için mücadele edeceklerinin altını çizen Buldan, “Kadınları tutsak edemezsiniz. Kadınlar her yerde kendi yaşamları için özgür ve eşit ortamda bir araya gelmek için mücadele edecektir. Bu haksız tutuklamalara bir önce son verilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından basın metnini okuyan HDP il yöneticisi Xunav Altun, yüzyıllardır kadının sömürüldüğünü kaydederek, AK Parti iktidarında bu sömürünün devam ettiğini söyledi. AK Parti İktidarı boyunca 13 bin 928 kadının katledildiğini dile getiren Altun, “Cezasızlık politikaları ve iktidarın cinsiyetçi nefret söylemleriyle evde sokakta ve iş yerinde kadına yönelik her türlü şiddeti meşrulaştırarak adeta teşvik ediyor” dedi. Tüm yaşananlara rağmen 21’inci yüzyılın kadın mücadelesi ile de dolu geçtiğini dile getiren Altun, , özgürlüklerini ve geleceklerini faşizan anlayışa teslim etmeyeceklerini vurguladı. Güçlerini Clara Zetkinlerden, Behice Boranlardan, Mirabel Kardeşlerden, Saraların, Kaderlerin, Yelizlerin, Sevelerin mücadelesinden aldıklarını vurgulayan Altun, “İçeride ve dışarda kadınları mücadeleye devam edeceğini bildiriyor ve hükümete rehineleri serbest bırakın diye haykırıyoruz” dedi. 

Açıklama, “Kî dibêje bila bêje em dibêjin Na na na” sloganları ile basın açıklaması sona erdi. 

SAĞLIK EMEKÇİLERİ 8 MART’I KUTLADI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi ve İstanbul Tabip Odası da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi önünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir araya geldi. “Emeğimiz, bedenimiz ve özgürlüğümüz için susmuyoruz, korkmuyoruz, alanlardayız” pankartı açan kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “OHAL kaldırılsın”, “8 Mart resmi tatil olsun”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin Jiyan azadî” dövizleri taşıdı. “Erkek devlet şiddeti son bulsun”, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadınlar barış istiyor” sloganı atan kadın sağlık emekçilerine çevredeki yurttaşlar alkışlarla destek verdi. Hastane önünde yapılan açıklama öncesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri için Ankara’ya giderken Bursa-Ankara Karayolunda yaşanan kazada yaşamını yitiren Türk Metal Sendikasına üye işçi 7 kadın üyesi için saygı duruşunda bulunuldu. 

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi İncilay Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Yaşamın her alanında şiddete uğrayan, tacize uğrayan, tecavüze uğrayan, erkek iktidara karşı direnen tüm kız kardeşlerimizi anıyorum. Ne kadınlar sustu, ne de erkek iktidarların eşitliğini kabul etti. Emeğimiz, bedenimiz ve özgürlüğümüz için isyanımız devam edecek. Sesimizi yükselterek isyanımızı büyüteceğiz” dedi.

SES Bakırköy Şube Eşbaşkanı Nuran Güngör ise yaptığı açıklamada, “Savaşsız, sömürüsüz, bir dünya için hayır diyoruz. Katliam, göç, yoksulluk ve sistematik şiddete dur demek için hayır diyoruz. Emeğimiz, kimliğimiz, kentimiz için hayır diyoruz” dedi. 

KADIN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERE DAYANIŞMA KARTI GÖNDERİLDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Yaşasın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü” pankartın açıldığı açıklamada kadınlar, “Kadın mahpuslar yalnız değildir” ve “Yaşasın 8 Mart” sloganları attı. Burada açıklama yapan İHD İstanbul Şube Kadın Hakları Komisyonu üyesi Leyla Havva Kaya, Türkiye’de kadınların her alanda erkeklerle omuz omuza bazen de erkeklerin önüne geçmeyi başardığını aktaran Kaya, “Özellikle emek eksenli sosyalist mücadele yürüten kadınlar, faşist baskı ve zulme karşı, işkence tezgahlarında ve hapishanelerde onuruyla direnmişlerdir” dedi. 

1980 faşist darbe yıllarında Türkiye’nin ve dünyanın en saygın kurumu olan İHD’yi de kuranın bir avuç kadın olduğunu belirten Kaya, “Gözaltında, hapishanelerde işkenceye karşın teslim olmayan erkek yoldaşlarıyla direnen kadınlarımız hala bu alanlarda ülkedeki adaletsizliklere ve faşizme karşı direnmeyi sürdürmektedirler” dedi. Kaya, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde feodalizmi yerle bir eden ve erkek egemen sisteme boyun eğmeyen kadınların olduğunu belirterek, “Bugün faşist saldırılarda yaşamlarını yitirip, cesetlerinin çıplak şekilde teşhir edilen bu onurlu kadınların tümüne selam olsun” dedi. En zor koşullarda bile direnen, emekten, adaletten ve güzelliklerden yana olan tüm kadınların gününü kutlayan Kaya, tüm dünyada eş zamanlı olarak uygulanan 8 Mart grevini selamladı. 

Açıklamanın ardından insan hakları savunucuları PTT Galatasaray Şubesi’ne giderek tutuklu ve hükümlü kadınlara dayanışma kartı gönderdi.

KOCAELİ 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi kadınların Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi önünde tutuklu kadın seçilmişlerle dayanışmak amacıyla yapmak istediği basın açıklaması askerler tarafından engellendi. HDP İstanbul ve Kocaeli il ve ilçe örgütü üyesi çok sayıda kişinin katılmak için geldiği Kandıra’da, cezaevi önünde toplanmasına izin vermedi. 

Kadınlar, askerlerin engellemesini zılgıt ve “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla protesto etti.

MARDİN

Tevgera Jinen Azad (TJA) öncülüğünde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın meclisleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kadınlara karanfil dağıttı. Eski Mardin’de bir araya gelen kadınlar, sokaklarda gezerek kadınlara karanfil dağıttı ve kadınların gününü kutladı. 

URFA 

Urfa'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması için bir araya gelen ve darp edilerek gözaltına alınıp 2 gün sonra serbest kalan kadınlar, İHD şube binasında basın toplantısı düzenledi. Kadınlar, hem 8 Mart'ı kutladı hem de Urfa'da kadınlara yönelik saldırı ve baskıya tepki gösterdi. Kadınlar adına konuşan SES Urfa Şubesi Eşbaşkanı Eylem Salar, toplumu baskı ve zor aygıtlarıyla sindirmeye, iktidarını sağlamlaştırmaya çalışan AK Parti Hükümeti'nin kadınlara ve kadın kazanımlarına savaş aştığını söyledi. Bu süreçte günü sahiplenip sokaklara akma ve kadın direnişinin bir parçası olmanın iktidara verilecek en güçlü cevap olacağını ifade eden Salar, Urfa'da da yöresel kıyafet ve erbaneleri ile 8 Mart'ı kutlamaya çalışan kadınların saldırıya uğradığını belirtirken, "Aralarında yaşlı kadınların da bulunduğu kitle polis amirinin 'Silin bu kadınları, süpürün' talimatı ile polisin gazlı joplu saldırısına maruz kaldı. Kadın düşmanlığı yapan polisin bu tutumu, hükümetin bilinçlenen örgütlenen mücadele eden kadın direnişi karşısındaki korku ve tahammülsüzlüğünü gözler önüne serdi" dedi. 

Sadece 8 Mart'ta değil her zaman ve yaşamın her alanında direnişte olacaklarını belirten Salar, direniş giyinen, devrim kokan kadınların demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü, ekolojik, yaşama olan inancı ile özgür toplum inşa edeceğini söyledi. 

HAKKARİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise 8 Mart Dünya HDP ilçe binasında düzenlenen panel ile kutlandı. HDP Bitlis Milletvekilli Mizgin Irgat, HDP, DBP ilçe eşbaşkanları, TJA, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kadının katıldığı panelde, "Kadın direnişi ile özgürlük kazanacak", "Tek başına olmaz 'Hayır' kadınlar birlikte göçlü" pankartları asıldı. Kadınların yöresel kıyafetleri ile katıldığı panelde, saygı duruşunun ardından konuşan Irgat, "Kürdistan kadınını şahsında tüm kadınların kadınlar günü kutlu olsun. Yüksekova'da olmak büyük bir heyecan. Hakkari'nin iradesi şuan cezaevinde ama fikirleri şuan bizimle. Onlara bin selam olsun. Yüksekova, Hakkari, Şemdinli, Çukurca iradesine referandumda sahip çıkacak ve tekrar irade tanımayanlara cevap verecek" dedi. 

Panelin ardından kadınlar Yüksekova caddelerinde karanfil dağıttı.

Hakkari merkezde de HDP, DBP ve TJA’lı kadınlar 8 Mart vesilesiyle Devlet Hastanesi’nde kadınları ziyaret ederek karanfil dağıttı. Kadınların gününü kutlayan kadınlar, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve diğer kadın tutsakların selamlarını iletti. 

MERSİN 

Mersin'de BDP’li Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyum Hamdi Bilge Aktaş ilginç bir uygulamaya imza attı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadrolu çalışan kadınlara bir günlük izin verirken, taşeron olarak çalıştırılan kadınlara ise mesai yaptırması dikkat çekti. 

Akdeniz Belediyesi’nde kapatılan İŞTAR Kadın Danışmanlık Merkezi’nin daha önce sökülen Kürtçe ve Türkçe tabelalarının ardından merkezin yanında bulunan apartmanın duvarındaki Mezopotamya medeniyetine ait İştar tanrıçasının figürleri de sabah saatlerinde belediye yetkilileri tarafından silindi. Belediye yetkililerinden edinilen bilgiye göre figürün kaldırılması talimatının kayyum Hamdi Bilge Aktaş’ın talimatı ile gerçekleştirilirken, figürün kaldırılmasına “Türk kültürüne uygun olmadığı” gerekçe yapıldı.

Tarsus ilçesinde de HDP Kadın Meclisi tarafından şölen düzenlendi. Tozkoparan Mahallesi’nde toplanan kadınlar halaylar eşliğinde kutlama yaparken, yapılan kutlamada sık sık “Jin jiyan Azadi” sloganları atıldı.

MALATYA 

Malatya Demokratik Kadın Platformu yaptıkları basın açıklaması ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak, akıları, ekmekleri ve bedenleri üzerindeki her türlü baskıya, sömürüye ve şiddete son vermek için eşitlik ve özgürlük mücadelesini kadın dayanışması ile büyütme çağrısı yaptı.

Malatya Eğitim Sen şubesinde yapılan açıklamayı platform adına Sema İzol yaptı. Sözlerine 8 Mart etkinliğine katılmamak üzere Ankara’ya yolculuk ettikleri sırada geçirdikleri kaza sonucu yaşamını yitiren 7 kadın işçiyi anarak başlayan İzol, yüzyıllar öncesinden başlayan, her türlü baskıya, şiddete ve ayrımcılığa karşı kadın özgürlük mücadelesi, bugün de devam ettiği vurgusu yaptı.

OHAL ve KHK’lar gidecek biz kazanacağız diyen İzol, “Aylardır OHAL keyfiyeti ve hukuksuzluğuyla bizi terbiye etmeye çalışanlar şimdi de bizi süreklileştirilmiş bir OHAL'de yaşamaya mecbur kılmak istiyorlar. Başkanlık dayatmasıyla haklarımızı, geleceğimiz ve irademizin ipotek altına almak istiyorlar. Yasama, yargı ve yürütmenin tek bir kişinin emrine verildiği, erkin tek bir erkekte toplandığı diktatörlük yasasına karşı hayatlarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

Eşitlik ve özgürlük mücadelemizi her yerde sürdüreceklerini söyleyen İzol, “Tacizcileri, tecavüzcüleri ve kadın katillerini kollayanlara, çocuk istismarını yasalaştırmaya çalışanlara, "Boşanırsan öldürürüm' diyen erkek akla, kadını ‘son bir kez’ affetmeye zorlayan devletin en küçük birimi olan aileye, kadını eş-çocuk-ev üçgeninde boğmaya çalışan devlete ve emeğimizi sömüren sermayeye teslim olmayacağız. Savaşsız, sömürüsüz bir dünya için hayır diyoruz. Katliam, göç, yoksulluk ve sistematik şiddete dur demek hayır diyoruz. Emeğimiz, kimliğimiz, kentimiz, toprağımız bizimdir demek için hayır diyoruz” şeklinde konuştu.

HATAY

Hatay’ın İskenderun ilçesinde HDP İskenderun Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile açıklama yaptı. Eğitim Sen İskenderun Şubesinde yapılan açıklamayı platform adına Ayten Kılınç yaptı. 8 Mart’ın anlam ve önemine değinen Kılınç, ilan edilen OHAL ve yayınlanan KHK’lerle kadınların hedef alındığını, yeniden başlayan savaş süreci ile birlikte kadınların katledildiğini hatırlattı. Kadınların özgürlük mücadelesinin son bulmayacağını ve kadınların sonuna kadar mücadele edeceğini belirten Kılınç, 8 Mart ile kadın mücadelesinin daha da yükseleceğini ifade etti.

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar cezaevlerindeki kadınlarla dayanışmak için Merkez Postanesinden kart gönderdi.

ANTEP

Antep’te de HDP il örgütü Şehitkamil DBP ilçe binasında bir araya gelerek 8 Mart'ı kutladı. Halaylarla başlayan kutlamaya HDP Antep il kadın meclisi, DBP Antep il kadın meclisi, SKM Antep, Zeugma LGBT-İ derneği SYKP kadın meclisi ve Antep üniversitesinden kadınlar katıldı.

Kadınlar adına basın metnini okuyan HDP Antep il eş başkanı Güler Erat, Kadının mücadele tarihine değinen Güler, 2017 yılının 8 Mart'ı yeni bir kadın devrimi olduğunu belirtti. Erat " Sosyal, siyasi ve çalışma yaşamımızda kadın iradesini kırmak isteyenler hangi surette olursa olsunlar onların faşizmine, baskısına hukuksuzluğa sonuna kadar direnip hayır diyeceğiz. Yaşama, yürütme, yargı dahil tüm yetkilerin ve gücün tek bir kişi elinde toplanmasına çoğulcu, eşitlikçi, özgürlükçü, yeni yaşama tehdit etmesine siyasetin erkekleşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Kadınlar basın açıklaması sonrası MKM'nin müzik dinletisi eşliğinde cezaevlerine kart yazdı.

DERSİM (TUNCELİ)

Dersim Kadın Platformu öncülüğünde bira raya gelen Dersim’deki kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Seyid Rıza Meydanı’nda kutladı. HDK Eş sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik’in katıldığı kutlamaya çok sayıda Dersimli kadın katıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan kutlamada ilk olarak Dersim Kadın Platformu adına SES Dersim Şube Eş Başkanı Nurşat Yeşil konuştu. Dersimli kadınlar olarak referandumda “Hayır” diyeceklerini açıklayan Yeşil, neden hayır diyeceklerinin nedenlerini açıkladı. 

‘DERSİMLİLER ÇOK SER VERDİ AMA HİÇ SIR VERMEDİ’

Yeşil’in ardından konuşan HDK Eş sözcüsü Gülistan Koçyiğit, kadınların mücadele tarihinde Dersimli kadınların ayrı bir yeri olduğunu vurguladı. Koçyiğit, “Bizlerde bu coğrafyada yani Dersim’de kadının en çok sözünün dinlendiği özgürlüğünün var olduğu bu coğrafyada çok katliamlara tanık olduk. Dersimli kadınlar olarak ta hiçbir katliama boyun eğmedik direndik. Kadınca bir direnişi, duruşu, mücadeleyi ortaya koyduk. Siz Dersimli kadınlar bunu var eden mücadele edenlersiniz iyi ki varsınız. Her biji Dersimliler” dedi. Koçyiğit, “Yok edilmek istenen bir coğrafyadan geliyoruz. Dağlarımız sert, dik ama bizlerde yüceyiz. Biz 72 millete bir nazarla bakıyoruz. Eşitlikçi bir felsefeyle örüyoruz bu yaşamı. Bugün Türkiye’yi bir karanlığa itmek istiyorlar. Nasıl bir sistem inşa ediyorlar, kadını insan olmaktan koparan bir sistem inşa etmeye çalışıyorlar. Bütün bu inşa ettiklerinizin karşısında biz yıllarca karşı çıktığımızı söylüyoruz. Sizin o karanlık geçmişinize geçmişte de biat etmedik boyun eğmedik şimdi de eğmiyoruz. Gelecekte de eğmeyeceğiz. Dersimliler çok ser verdi ama asla sır vermediler.

‘KADINLAR OLARAK YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ ANADİLİMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ’

Dün, 8 Mart için giden Bursa’dan Ankara’ya giden kadınların bulunduğu aracın kaza yapması sonucunda yaşamını yitiren 6 kadını anan Koçyiğit “Ve söz veriyoruz. Artık kadınlar ucuz emek işçileri, ilk işten çıkarılanlar olmayacaklar. Süt izinlerini korka korka utana utana iş yerlerinde kullanmayacaklar. Biz geçmişte de bunun mücadelesini verdik gelecekte de vereceğiz. Aynı zamanda kimliğimizin, dilimizin inancımızın mücadelesini de vereceğiz. Biz insan kılan bizi eşit kılan her birey çok önemlidir. Dilsiz lal oluruz. Kendi coğrafyamızda kendi anadilimizle bugün birbirimize seslenemiyoruz. Kendi anadilimizi demek ki konuşup çocuklarımıza yansıtacağız. Kırmanckiyi gelecek kuşaklara taşımak için kadınlar yol olmalıdır. Artık yok olmaya yüz tutmuş kendi anadilimizi ve inancımızı biz kadınlar olarak yeniden ayağa kaldıracağız ve yeniden gelecek kuşaklarla buluşturacağız” dedi. 

‘DERSİM’E SEFER OLUR ZAFER OLMAZ’

“Önümüzde referandum var ve orada bize ait bir şey yok. Demokrasinin D’si özgürlüklerin Ö’sü yok” ifadesini kullanan Koçyiğit, “ Alevilik yok, kadınlar yok. Ne var biliyor musunuz kendini kurtarmak için bir ülkeyi nasıl ipe götürdüğünün aslında planı var. Na, ne, hayır, oxi bütün dillerde hayır diyoruz. Çünkü o anayasa taslağı hiçbirimizi temsil etmiyor. Dersim çok değerlidir. Ben inanıyorum ki 16 Nisan’da Türkiye ve Kürdistan’a damgasını vuracaktır. Öyle vuracaktır ki şunu diyecekler. Dersime sefer olur zafer olmaz. Yani sizin referandumunuzu istemiyoruz. Sonuna kadar hayır diyeceğiz” dedi. Son iki yılda coğrafyanın çok acı çektiğini ve bu acıların, gözyaşlarının en çoğunu kadınların çektiğini belirten Koçyiğit sözlerini söyle sonlandırdı; “Çok umutlandık bir bahar barış kapısı vardı. O umudumuzu baharımızı kışa çevirdiler. Şimdi yeniden baharı yaza çevirme zamanı. Yüzümüz newroza yepyeni bir yaza dönük. Her kışın bir yazı, her gecenin sabahı her zulmün de bir sonu vardır. AKP zulmünün sonu yaklaşıyor o tarihte 16 Nisan’dır. Barış umudumuzu buzdolabında donduranlara, gözyaşlarımızı kana karıştıranlara cevap olalım ve barış için umudumuzu yeniden yeşertelim. Bunun yolu, demokrasi, özgürlükten geçer. Her şeye karar veren bir tek kişiden geçmez. Boş durmayın gecenizi gündüzünüze katın. Dersim zaten ‘Hayır’cıdır onu biliyoruz… Sizler eğlenmek için geldiniz biraz davul zurna biraz halay. Baharın ateşini dizin. Nevrozda geçen yıl burdaydık Selahattin başkanla. Bu yılda buradayız. Ama bütün Dersimde söz vermeli nevrozda sel olup akmalı. Bunu gerçekleştirirsek sokakları sahiplenirsek meşru demokratik sesimizi yükseltirsek ülkenin demokrasisini yükseltiriz” diye kaydetti. 

‘DİZ ÇÖKMEYEN BOTANLI KADINLARIN SELAMINI GETİRDİM’

Ardından söz alan Şırnak milletvekili Leyla Birlik ise Dersimli kadınlara, “Diz çökmeyeceğiz” Sevêlerin, Pakizelerin, Fatmaların, Mehmet Tunçların ve Botanlı kadınların selamlarını getirdiğini söyledi. Birlik, “ Kadınların yaşamı kurduğu yerde savaşın yıkımın katliamın yeri yoktu. Tek egemenlerin zihniyeti kadını eve kapattığı, yok saydığı zaman savaşlar katliamlar yıkımlar başladı. Bu katliam ve vahşetlerin karşısında kadınlar çok bedeller vermişlerdir. Clara Zetkin’lerden, Sakinelerden, Arin Mirkan’lara kadar kadınlar büyük bedeller verdiler. Kadınların kazandığı hakları geri almak istiyorlar. Hiçbir kimse duramaz kadınların Önünde. Şimdi aramızda olması gereken Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel ve onlarca milletvekili arkadaşlarımız, belediye eşbaşkanlarımız zindanlarda esir oldular. Zindanlarda esir olanalara, Şengal’deki Ezidi kadınlara, dünyanın birçok yerinde direnen Kadınlara selam olsun” dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik, kadınların davul zurna ile ezgiler eşliğinde çektiği halaylarla son buldu. 

ADANA 

Adana Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Atatürk Parkı’nda halk buluşması düzenledi. Etkinliğe yüzlerce kadın katılırken KHK ile kapatılan Adana MKM’ye bağlı Kadın Erbane Grubu’nun müzik dinletisi ve üç dilde “Hayır” ezgisi ile kadınlar hep birlikte “Hayır”ı haykırdı. Mumlarla yere “Hayır” yazılan etkinlikte, “AKP Elini Bedenimden Çek”, “Sokaklar Bizimdir, Hesap Sorulmaz. 12'de Sonra Büyü Bozulmaz”, “Kadına Hayat İnadına Sokak”, “Kadınlar Hayır Diyor” ve “Jın Dibeji Na” dövizleri taşındı. Kadınlar sık sık, “Dünya Yerinde Oynar Kadınlar Özgür Olsa”, “Ortadoğu'da Direnen Kadınlara Bin Selam”, “Kürdistan'da Direnen Kadınlara Bin Selam” ve “OHAL’de Her Halde Direnecegiz” sloganı attı. Kadınlar katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunup, gökyüzüne balon bıraktı.

‘HAYIR'I ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Kadınlar adına açıklama yapan Av. Sevil Aracı Bek, Kadınların OHAL’de ve her yerde direndiğini ifade etti. Mücadele eden kadınları unutmayacaklarını dile getiren Bek, KHK’larla kadın kurumlarına kilit vurulduğunu ve OHAL’le birlikte baskı ve saldırıların katmerleştiğini vurguladı. Referandumda “Hayır” diyeceklerini belirten Bek, “Şimdi ise bizi süreklileştirilmiş bir OHAL ile yaşamaya mecbur kılmak istiyorlar. Bu yüzden 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda Hayır diyor ve tüm kadınları Hayır sesini yükseltmeye çağırıyoruz” dedi. Tüm baskı ve kadın Katliamlarına karşı “Hayır”ı örgütleyeceklerini ifade eden Bek, “8 Mart’ın isyan ateşi ve kız kardeşliğimizin sınırsız gücüyle tüm dünyada direnen, yaşamlarına ve özgürlüklerine sahip çıkan kadınlara selam olsun” dedi.

Bek’in konuşması ardından ise Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın kadınlara ilişkin mesajı okundu. Mesajın ardından ise kadınlar tek tek söz alarak 8 Mart’ta ilişkin duygularını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.