İzmir Fuarı 86. Kez Kapılarını Açtı

İzmir Fuarı 86. Kez Kapılarını Açtı

Partner ülkenin Rusya Federasyonu, onur konuğu ilin Muğla olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 86. kez kapılarını açtı.

A+A-

Partner ülkenin Rusya Federasyonu, onur konuğu ilin Muğla olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 86. kez kapılarını açtı. Fuar açılışı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla yapıldı.

İzmir Enternasyonal Fuarı, kapılarını ziyaretçilere 86. kez açtı. Teması inovasyon-enerji, partner ülkesi Rusya Federasyonu, onur konuğu ili ise Muğla olan İzmir Enternasyonal Fuarı, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde açılışını yaptı. 10 gün sürecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı, 27 Ağustos’a kadar açık kalacak. İEF ile İzmir; ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi olacak.

Rusya’ya bölgesel işbirliği için teşekkür

İEF’in açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İzmir bir liman ve ticaret kenti olarak dışa açık yapısıyla her zaman uygarlıkların beşiği olmuş ve farklı kültür ve dinlerin barış içerisinde yaşadığı bir şehir olmuştur. Aynı zamanda üretim ve ticaret merkezidir. İzmir’de çok önemli ticaret hacmi ve potansiyeli var. İzmir bir ticaret ve serbest bölgeler şehridir. İzmir’in Doğu Akdeniz’de serbest ticaret alanı haline gelsin istiyoruz. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. İzmir Fuarı’nın da kabuk değiştirdiğini görmeye başladık. Sektör bazında daha odaklanmış bir fuar haline geldi. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda biz İzmir Fuarı’nda farklı ülkelerden dostlarımızı ağırlayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in fuara katılma kararını birlikte verdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Rusya ile ekonomik ilişkilerimizin yanında siyasi ilişkilerimizi de güçlendirmeye çalışıyoruz. Bölgesel işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Bunlardan biri de Suriye’dir. Suriye üzerinde Rusya ve Türkiye’nin işbirliği bugün bir nebze de olsa ateşkesin ve çatışmasızlığın sağlanması konusunda adım atılmasını sağlamıştır. Bu bakımdan Rusya’ya bu bölgesel işbirliği için teşekkür ediyoruz" açıklamasında bulundu.

“Türkiye Rusya enerji alanında doğal partnerdir”

Fuar açılışında bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şöyle konuştu:

“İzmir Türk ekonomisinin fark oluşturan şehirlerinden birisidir. İzmir’den 2016 yılında 8,4 milyar dolar ihracat, 8.8 dolar ithalat yapılmıştır. İzmir’in ihracatçı sayısı bugün 5 bine yaklaşmıştır. İzmir, toplam sanayi üretiminin yüzde 10’unu karşılamaktadır. Hükümet olarak İzmir’in potansiyelini artıracak projeleri hayata geçireceğiz. Projelerden biri Çandarlı Limanı. Çandarlı Limanı, yepyeni ticaret konseptiyle Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kapılarından biri olacak. İstanbul-İzmir Otoyolu projesi ise mesafeyi 9 saatten 3 saate indirecek. Ankara-İzmir Hızlı Tren projesi de kesintisiz şekilde devam ediyor. Bilgi ekonomisine geçiş süreci yaşıyoruz. Türkiye enerji alanında büyümekte ve küresel aktör olma yolunda hızla ilerlemektedir. Doğalgaz talebinin en çok arttığı ikinci ülke Türkiye’dir. Türkiye ve Rusya enerji alanında doğal partnerdir. Enerji işbirliğimiz son derece önemlidir.”

“Amaç İzmir’i Türkiye’nin teknoloji üssü yapmak”

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın, sanayileşen Türkiye ve İzmir hedefinde çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini kaydeden Bakan Özlü, “İzmir’in seçkin yönü fuarda da kendini gösteriyor. Çok geniş yelpazede ürün grubunun bu fuarda yer aldığını görüyoruz. Önümüzdeki hedefimiz en az 50 ülke ve daha fazla firmanın İzmir’e gelmesi olacaktır” dedi. Bakan Özlü, amaçlarının İzmir’i Türkiye’nin teknoloji üssü yapmak olduğunu da sözlerine ekledi.

"Yeni dostluk ilişkileri de kurmalıyız"

İEF’e katılan Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, “Yeni ekonomik ilişkiler kurmakla yetinmemeli, yeni dostluk ilişkileri de kurmalıyız bu güzel şehirde. Tarihi bir fuarın açılışında bulunuyoruz. Fuarda partner ülke olmaktan gurur duyuyoruz. 300 kişilik Rusya heyetinin burada bulunuşu, iki ülke arasındaki ilişkilere yeni ivme kazandıracaktır. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’i görmüş olduk. Bir kez daha gelmeyi planlıyorum” derken, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ise, “Tataristan ve Türkiye ilişkilerini önemsiyoruz. Bu fuarda ürünlerimizi ve kültürümüzü sergileme imkanı verdiğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

“Türkiye bu yarışı ıskalamamalı”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ise, “İzmir özgürlüğünden asla vazgeçmeyecek olan insanların şehridir. İzmir Fuarı bir ulusun inşa süresinde bir kilometre taşı, bir ülkenin ilerleme yönünde ısrarı, azmi, dışa açılımıdır. İzmir Fuarı savaştan çıkmış yorgun, yoksul ama dimdik duran ulusun uzun yıllar dışa açılan yegane kapısı olmuştur” diye konuştu. Fuarın ana temasını hatırlatan Akif Hamzaçebi, insan internet ilişkisinin nesne ineternet ilişkisine doğru evrildiğini belirterek, “Böyle bir yarışın içerisindeyiz. İnanıyorum ki ülkemizin potansiyeli Türkiye’yi hak ettiği yere getirecektir. Bu yarışta Türkiye yerini alacaktır. Bunun en büyük koşulu bilgiye yatırım yapmaktır. Türkiye bu yarışı ıskalamamalı ve yerini almak için gerekli adımları atmalıdır” açıklamasını yaptı.

“Fırsatların değerlendirilmesine vesile olacak”

Açılışta konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız da, şu ifadelere yer verdi:

“İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kapılarını, 86. kez dünyaya açmasının heyecanını ve coşkusunu yaşıyoruz. İnovasyon-enerji olarak belirlenen tema, organizasyona ayrı bir işlerlik kazandırdı. Temanın İzmir’in eşsiz fırsatlarının iyi değerlenmesine de vesile olacağına ve onur konuğu il Muğla’nın en iyi biçimde tanıtılacağına inanıyorum. Rusya Federasyonu’nun partner ülke olmasının da iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum.”

“Düğün günümüz”

Fuar açılışında konuşan ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Bugün bizim düğün günümüz, bayramımız. Hem mutlu hem de çok gururluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla doğmuş bir eser olan göz bebeğimiz fuarımızla tam 86. kez buluşuyoruz. Çok sevdiğimiz eski bir dosta yeniden kavuşmak, ona sımsıkı sarılmak, hasret gidermek gibi, her fuar açılışı bize ayrı bir heyecan veriyor. Bugün dünyanın farklı ülkelerinden gelen çok değerli konuklarımıza seslenmek istiyorum; Atatürk’ün ‘yurtta barış, dünyada barış’ düsturunu en iyi anlayan ve benimseyen bir kenttesiniz şu an. Toprakları hoşgörüyle yoğrulmuş, genlerinde barış, dostluk, özgürlük ve demokrasi olan, güler yüzlü insanların şehri İzmir’de” dedi.

“Tema enerji”

Konuşmasında İzmir’i anlatan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir, insana ve doğaya bakışıyla, sürdürülebilir kent hedefiyle, hoşgörülü yaşam tarzıyla, demokrasiye ve insan haklarına bağlılığıyla her zaman örnek gösterilmiştir. Kentimizdeki hummalı çalışmalar mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Şu sıralar tramvay hattımızın ikinci etabını tamamlamak üzereyiz. Toplu ulaşımdaki çevreci yatırımlarımıza yenilerini eklemek için çabalıyoruz. Raylı sistem ağımızı 13 yılda yaklaşık 13 kat büyüttük. Toplu ulaşım stratejimizi, kentteki karbondioksit salımını 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltma hedefi üzerine inşa ettik. O yüzden hem raylı sistem ve karbon salımı düşük gemilerle deniz ulaşımı, hem de bisikletin yaygınlaştırılması yolunda önemli adımlar atıyoruz. Yaşanabilir bir çevre, hepimizin bir numaralı önceliği. Üretimi giderek pahalılaşan, kaynakları belli bir süre sonra tükenecek olan ve çevreye zarar veren fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması, tüm dünya için kritik önem taşıyor artık. O yüzden bu yılki fuarımızın ana temasını enerji olarak belirledik.”

Büyükelçi Karlov’u andı

Tıpkı ana tema gibi, bu yılki partner ülke olan Rusya’nın da çok güçlü olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, “Müthiş bir kültürel ve tarihi altyapıya sahip; edebiyat, sanat ve bilimde dünyaca tanınmış isimler yetiştiren ve imparatorluk kurmuş sayılı milletlerden biri olan Rusya Federasyonu’nu partner ülke olarak ağırlamaktan gerçekten çok mutluyuz. Bu işbirliği, sadece ekonomik yönüyle düşünülmemeli. İzmir buluşması, iki ülke arasındaki siyasi ve sosyal ilişkileri, yani dostluk bağını da güçlendirecek. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın tarihine baktığımızda, en eski katılımcı ülkeler listesinde Rusya’yı ilk sıralarda görebiliriz. Yani İzmir, geçmişte olduğu gibi bugün de iki ülkeyi birleştiren güçlü bir harç olacak. Rusya’nın partner ülke olmasında büyük emeği bulunan bir ismi anmadan geçemeyeceğim; 2016 Aralık ayında bir suikast sonucu yaşamını yitiren Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, ülkesinin bu fuarda çok köklü bir geçmişi olduğunu biliyor ve Rusya’nın onur konuğu olmasını gerçekten çok istiyordu. Bu konuda epeyce emek sarf etti. Dolayısıyla biz bu fuarda, aynı zamanda onun vasiyetini de yerine getirmiş olacağız. Büyükelçi Karlov’u şükranla ve minnetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.

“Dünyaya açılan çağdaş çekim merkezi”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şöyle konuştu:

“İzmir Fuarı 86 yılını doldurmuş, çok kişinin hayatında çok özel ve değerli anılara sahip. İzmir özgürlük, mücadele demek. İzmir, ilk kurşun, Hasan Tahsin ve 9 Eylül demektir. İzmir’in dağlarında bu yüzden çiçekler açıyor. İzmir, ekonomi ve fuarcılıkta Ege ve Türkiye’nin dünyaya açılan çağdaş bir çekim merkezi.”

Gürün, daha sonra Muğla’yı tanıtarak katılımcıları Muğla stantlarına davet etti. Konuşmaların ardından protokol mensuplarına teşekkür plaketi verilirken, fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından protokol, fuardaki stantları ziyaret etti.

Büyükelçi Karlov anıldı

Öte yandan program, iki ülkenin marşlarının okunması ile başlarken, 2016 yılının aralık ayında suikast sonucu yaşamını yitiren Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov da anıldı. Açılışa; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Sanayi Ticaret, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti ve CHP İzmir Milletvekilleri, İzmir’deki siyasi parti yöneticileri, eski bakanlardan Kürşat Tüzmen, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, işadamı Ali Ağaoğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Rusya Federasyonu, Türkiye’den çeşitli bakanlıkların yetkilileri farklı ülkeden temsilciler ve iş insanları katıldı.

26 ülkeden katılımcılar

Fuara katılan ülkeler; Rusya Federasyonu, Tataristan Cumhuriyeti, Kamerun, Sierra Leone, Libya, Japonya, Pakistan, İran, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bangladeş, Gana, Nijerya ve Sudan’dan oluşurken, firma temsilciliği olan ülkeler ise Arjantin, Kanada, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya, Endonezya, Irak, Kazakistan, Meksika, Romanya ve Ukrayna’dan oluştu. Ayrıca delegasyon katılımı yapan ülkeler arasında ise Afganistan, Azerbaycan, BAE, Bangladeş, Bulgaristan, Butan, Fildişi Sahili, Katar, KKTC, Mali, Myanmar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Saint Lucia, Senegal, Sri Lanka, Somali, Sudan, Tacikistan, Tataristan, Vietnam, Japonya ve Katar yer aldı.

İzmir İş Günleri Toplantıları

86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yılki partner ülkesi olan Rusya, 1,33 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılası ile dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alıyor. Fuarın onur konuğu ili ise ekonomik ve kültürel değerleriyle öne çıkan Muğla olarak belirlendi. Partner ülke Rusya Federasyonu, devlet kurumları ve firmaları ile birlikte büyük bir katılım gösterecek. Fuar süresince, Rusya Federasyonu ile ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler ile yeni işbirlikleri geliştirmeye yönelik çok sayıda toplantı gerçekleştirilecek. İzmir İş Günleri Toplantıları 17-18 Ağustos tarihlerinde Swissotel’de gerçekleşecek.

86. İEF’te yıldızlar geçidi

18-27 Ağustos tarihleri arasında Yeraltı Otoparkının üzerindeki çim alanda ücretsiz gerçekleştirilecek konserlerde; Nilüfer, Doğukan Manço, Sıla, Mabel Matiz, Demet Akalın, Teoman, Volkan Konak, Buray, Buika, Selami Şahin ve Candan Erçetin yer alıyor. Mogambo Caz Günleri’nde ise Lisa Simone, Bülent Ortaçgil, Tuna Kiremitçi, Vedat Sakman, China Moses, Zuhal Olcay, Ferid Odman, Della Miles ve Fatih Erkoç fuar ziyaretçilerini caz müziğinin en seçkin örnekleriyle buluşturacak. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde her gece bir tiyatro oyunu sergilenirken, İzmir Açıkhava Tiyatrosu’nda da müzikaller ve sahne gösterileri yer alacak.

Ünlü yazarlarla sohbet imkanı

Türk Edebiyatının yazarları, 86. İEF’de fuar ziyaretçileriyle buluşacak. 19-25 Ağustos tarihleri arasında İzmir Sanat Merkezi bahçesinde gerçekleştirilecek ’Edebiyat Sohbetleri’nde; Oya Baydar, Mine Söğüt, Özcan Yüksek, Aslı Erdoğan, Ercan Kesal, Arif Keskiner ve M. Melih Güneş gerçekleştirecekleri sohbetin ardından kitaplarını imzalayacak.

Sokak gösterileri

Fuar süresince Kültürpark alanı içinde gerçekleştirilecek sokak gösterileri fuar ziyaretçilerini bir masal atmosferiyle buluşturmaya hazırlıyor. Fuar giriş ücretleri, ’İzmirim Kart’ için 3 TL, öğrenci için 2 TL olurken, engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi elektronik kart sahipleri ücretsiz olarak Kültürpark’a girebilecek. Fuar ziyaret saatleri ise 16.00 ile 23.00 olarak belirlendi.

Ulaşımda İEF düzenlemesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 86. İzmir Enternasyonal Fuarı süresince geçerli olmak üzere Alsancak ve Kültürpark’a toplu ulaşımı kolaylaştıracak bir takım düzenlemeler yaptı. Otobüs, metro, tramvay ve banliyönün yanı sıra deniz ulaşımında da seferler takviye edildi. Buna göre ESHOT Genel Müdürlüğü, Konak Bahribaba durakları ile İZBAN ve Metro bağlantılı aktarma merkezlerinden hareket eden hatlara ek seferler koydu. Bazı hatlarda raylı sistemle bağlantılı olarak sefer saati 02.00’ye kadar uzatıldı. Ayrıca Konak Bahribaba bağlantılı Balçova, Buca, Bornova, Karşıyaka ve Gaziemir’e Baykuş seferleri de 06.00’ya kadar çalışmaya devam edeceği açıklandı. Çankaya, Montrö, Lozan ve Basmane gibi fuar çevresindeki önemli noktalarda koordinasyon içinde, motorize ekiplerin görev alacağı belirtildi. Sefer saatleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye ise http://www.eshot.gov.tr adresinden ulaşılabileceği belirtildi. İZBAN, İzmir Metro ve Karşıyaka Tramvayında ise mesai saatleri uzatıldı. İzmir Metro, son sefer saatini gece 24.00’den 01.20’ye çekti. İzmir Metro’da sefer sıklığı da artırıldı. Karşıyaka Tramvayı ise 01.00’e kadar hizmet verecek. Yolcu yoğunluğunun geç saatlere kadar devam edeceği fuar süresince İZBAN da ek seferlerle hizmet süresini uzatıyor. Hilal, Alsancak ve Halkapınar istasyonlarından her iki yöne 00.44’den 01.56’ya kadar ek sefer yapılacak. İZDENİZ seferlerinin ise 18, 19 Ağustos ve 25, 26 Ağustos tarihlerinde ek seferlerle gece 01.00’e kadar hizmet vereceği ifade edildi. Fuar döneminde oluşacak trafik yoğunluğunu göz önünde bulunduran İzmir Büyükşehir Belediyesi, tramvay çalışmaları kapsamında Alsancak Garı’nın bulunduğu bölgedeki hat imalatlarını geceli gündüzlü çalışmayla planlanan süreden önce tamamladı. Altınordu Meydanı ile Vahap Özaltay Meydanı arasındaki rayların döşenmesinin ardından asfaltlama çalışmaları hızlı bir şekilde bitirildi ve trafik akışının normale dönmesi sağlandı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler