1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Ak Parti’nin Grup Yönetimi Belli Oldu
'İttifak Yasası' Meclis'te Kabul Edildi

'İttifak Yasası' Meclis'te Kabul Edildi

CHP ve MHP'li milletvekilleri arasında bir kavganın da yaşandığı görüşmelerde AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.

A+A-

Meclis’teki iktidar çoğunluğunu daha da kuvvetlendirmeye odaklandığı, sandık başına kolluk kuvvetleri çağırarak parti görevlilerini uzaklaştırmaya olanak sağladığı, mühürsüz oy pusulalarını geçerli saydığı, sandıkların taşınmasına izin verdiği ve barajı devam ettirdiği eleştirilerine neden olan ‘ittifak yasası’ gece boyu devam eden mesaiden sonra TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. CHP’li Musa Çam konuşmasında teklifle ilgili konuşmasında geçmişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında ‘zürriyet’le ilgili olarak söylenen sözleri tekrarlayınca başkanlık geçici çıkarma cezası önerdi. Çam, AK parti ve MHP oylarıyla 3 birleşim meclisten çıkarıldı. Musa Çam ceza üzerine Genel Kurul Salonu’ndan çıktı. Bu sırada bazı MHP Milletvekilleri de muhalefet kulisine çıktı. MHP milletvekilleri Çam’dan özür dilemesini istedi. Bu sırada kavga çıktı. Yaşanan arbede CHP milletvekillerinin araya girmesi ile durduruldu.

MECLİS’TE NELER YAŞANDI?

Bu sabah yasalaşan teklif görüşmelerini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Meclis’te kalarak takip etti. Yasa görüşmeleri, muhalefetin tepkisine neden oldu. Teklifin daha kısa sürede yasalaşması için AK Parti ve MHP konuşma haklarını kullanmadı. Bu duruma tepki gösteren CHP Milletvekili İlhan Cihaner, sosyal medya hesabından Meclis’ten çekilme önerisini tekrarladı.

TEKLİFİN TÜM MADDELERİ GENEL KURUL’DAN GEÇTİ

Pazartesi 14.00 de başlatan meclis çalışması 26 maddelik teklifin yasalaşması için sabaha kadar mesai yaptı. Yaklaşık 18 saatlik mesainin ardından teklif, AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi. Meclis’ten geçen yasa Cumhurbaşkanı onayından sonra yürürlüğe girecek.

‘SEÇİM GÜVENLİĞİ RAFA KALDIRILIYOR’

CHP Milletvekilleri Meclis’te gece 02.20’de yaptıkları basın açıklaması, ittifak yasasının apar topar genel kurula getirilmesine tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ‘ittifak’ teklifinin AK Parti – MHP anlaşmasıyla oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını ve seçim güvenliğinin rafa kaldırıldığını söyledi.

‘DEMOKRASİ UTANCI’

Konuşmasına saatin 02.20 olduğuna işaret ederek başlayan Özel, Meclis’te demokrasi tarihi açısından bir utanca tanıklık ettiklerini söyledi. İttifak teklifi olarak bilinen düzenlemenin Genel Kuruldaki görüşmelerinin hafta boyunca süreceğinin kamuoyuyla paylaşıldığını kaydeden Özel, buna karşın gece 24.00’ten sonra AK Parti ve MHP’nin kendi aralarında anlaşarak teklifin görüşmelerini gerekirse sabaha kadar çalışarak bitirme kararı aldığını vurguladı.

Özel, “Bunu Adalet ve Kalkınma Partili milletvekillerinin şaşkınlıklarından ve bize sormalarından öğrendik. Söz aldığımızda ‘Buna biraz önce karar verdik’ dediler. Pazartesi gününü, Meclis TV yayınının olmadığı bir günü tercih etmişlerdi” diye konuştu.

‘SİYASİ YANKESİCİLER’

Teklif sahibi partilerin işi güneş doğmadan kotarmayı tercih ettiğini ifade eden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’yi birlikte sürükledikleri karanlıkta birbirlerine tutunup ittifak şarkıları söyleyerek baraj korkularını yenmeye çalışanlar, seçimi güvensiz hale getirmeyle ilgili yasa tasarısını hazırlayanlar, milli iradeye bu kumpası kuranlar, milli irade hırsızları, siyasi yankesiciler gecenin karanlığından yararlanarak yarın güneş doğduğunda bir oldubitti yaparak bu ittifak yasasını kamuoyundan kaçırmak istiyorlar ama milletten kaçamayacaklar. Millet bu yaptıklarının hesabını sandıkta soracak.”

SEÇMENE ŞİKAYET: OYUNUZU ÇALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Siyasi tarihin kendi kazdığı kuyuya düşenlerle dolu olduğunu ifade eden Özel, CHP olarak “gece yarısı baskınına” karşı sabaha kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

Yapılanı seçmene şikayet ettiklerini belirten Özel, “Sizin oyunuzu çalmak üzere yapılan tasarlamalar, oyunuzu herkese eşit dağıtırken kalanı kendi tabaklarına dökmek isteyenler, bunun için akıl almaz taktikler bulanlar, bu gecenin karanlığında bu karanlık yasayı geçirmeye çalışıyorlar. CHP olarak karanlığa teslim olmayacağız. Bu karanlığı yaratanlardan günü geldiğinde mutlaka önce seçmenlerimiz, sonra da hukuk bu yaptıklarının hesabını soracaktır.” ifadelerini kullandı.

Meclis’te milli iradeyi çalmaya çalışanlar olduğunu öne süren Özel ve beraberindeki milletvekilleri durumu alkışlarla protesto etti.

KANUN TEKLİFİ NE GETİRİYOR?

-Siyasi Partiler seçimlere ittifak yaparak katılabilecek.

-Siyasi partiler seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek.

-İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.

-Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandık kurulu oluşturulacak.

-Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçerli sayılacak.

-Aynı binada oturan seçmenler aile bütünlükleri korunarak başka sandıklarda oy kullanabilecek.

-Sandık Kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek.

-Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulabilecek.

-Sandık çevresinde bir sorun yaşandığında Sandık Kurulu Başkanı ve üyeleri dışında seçmenler de bizzat başvuru yaparak kolluk gücü çağırabilecek.

-Sandıklar hakkında güvenlik gerekçesiyle birleştirilerek taşıma kararı verilebilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.