İspanya'da Katalonya'ya 'El koyma' Kararı

İspanya'da Katalonya'ya 'El koyma' Kararı

İspanya'da merkezi hükümet, bağımsızlık kararı alan Katalonya bölgesinin özerkliğini askıya aldı. İspanya Başbakanı Rajoy'un açıkladığu karar, onay için Senato'ya gönderildi.

A+A-

İspanya’da merkezi yönetim, bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya bölgesinin özerklik çerçevesinde sahip olduğu yetkilere el koyma kararı aldı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan yönetiminin yetkilerinin merkezi hükümete devredileceğini, bölgenin özerkliğinin askıya alınacağını açıkladı.

İspanya hükümetinin bu kararı şimdi, parlamentonun üst kanadı olan Senato’da onaylanacak. Oylamanın 27 Ekim’de yapılması bekleniyor.

Kararı kabine üyeleriyle olağanüstü toplantının ardından açıklayan Rajoy, kriz dönemlerinde özerkliği askıya alan ve bölgeleri merkezi Madrid yönetimine bağlayan 155’ci maddenin işletileceğini söyledi. Rajoy, Katalan parlamentosunun yetkilerini azaltmak istediğini ve merkezi hükümetin bölgede altı ay içinde yeni seçim düzenlenmesini talep ettiğini belirtti.

İspanya Başbakanı, ülkede ilk kez hayata geçirilen bu kararı hukuku yeniden tesis etmek, bölgenin idari kurumlarını tarafsız kılmak ve halkın sivil haklarını korumak için aldıklarını savundu.

NE OLMUŞTU?

Katalonya’da 1 Ekim’de düzenlenen ve bağımsızlık karşıtları tarafından boykot edilen referandumdan yüzde 90 oranında ‘evet’ oyu çıkmıştı. Katalan lider Carles Puigdemont bu sonuçların kendisine bağımsızlık ilanı için yetki verdiğini savunurken, İspanya hükümeti buna karşı çıkmış, Anayasa Mahkemesi de oylamayı yasadışı ilan etmişti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler