IŞİD Kobane’ye Ağır Silahlarla Saldırıyor

IŞİD Kobane’ye Ağır Silahlarla Saldırıyor

IŞİD Kobane Kantonu’na tankların da içinde olduğu ağır silahlarla saldırıyor. PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Türkiye sınırındaki bölgede çatışmaların sürdüğünü söyledi, 16 köyün IŞİD’in eline geçtiği haberlerini ise yalanladı.

A+A-

İslam Devleti (IŞİD) Rojava’daki Kobanê Kantonu’na yönelik yeni bir saldırı dalgası başlattı. Bugün üçüncü gününe giren saldırılarda IŞİD, içinde tanklar ve füzelerinde de olduğu ağır silahlar kullanıyor.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim bugün bölgedeki durumla ilgili açıklama yaptı. Anadolu Ajansı’nın Erbil muhabirine konuşan Müslim, 16 köyün IŞİD’in eline geçtiği iddialarına da cevap verdi. Suriye’nin Türkiye sınırındaki bölgede çatışmaların sürdüğünü ancak hiçbir köyün IŞİD’in eline geçmediğini söyledi:

“Öyle bir şey yok, bu haberler yalandır. Kobani’deki köyler, çatışmalara sahne oluyor. Ancak hiçbir köy, IŞİD’in eline geçmedi.”

isid-islam-devleti-militna.jpg

Müslim, "IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde ABD ve Batı ülkeleri, PYD’ye bağlı Halk Savunma Birliklerine (YPG) silah verecek mi?” sorusuna, "Henüz bir gelişme olmadı" yanıtını verdi. 

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü kurucusu Rami Abdulrahman ise Reuters’a yaptığı açıklamada, köylerin IŞİD tarafından ele geçirildiğini söyledi.

YPG: Beş yerden saldırı

YPG Basın Merkezi de bugün yazılı bir açıklama yaparak son durumu aktardı.

Fırat Haber Ajansı’ndaki açıklamada, çatışmaların beş cephede tüm şiddetiyle devam ettiği ifade edildi.

“Doğu, batı ve güney cephelerinden tank, top, füze ve ağır silahlar eşliğinde saldıran çetelere karşı güçlerimiz büyük bir irade ve kararlılıkla direnmektedir.”

“Çatışmaların devam ettiği cepheler: Kobanê'nin güneyinde bulunan Qumçe, Qilhaydê, Cadê ve Kunxeftar, doğusunda bulunan Korik, Îdaniyê, Badik ve Metînî, batısında bulunan Degîrmen, Boraz, Zerik, Talik ve Cibilferac köyleri.”

KCK’den destek

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı da bugün konuyla ilgili yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, IŞİD’in iki yıldır saldırdığı Kobane’ye yeniden, ayrı cephelerden saldırdığı ifade edildi.

ANF’nin haberine göre, çatışmalar sonucu şimdiye kadar 102 IŞİD mensubu, sekiz YPG’li ve en az üç köylü yaşamını yitirdi.

Sınıra sığındılar

IŞİD’in saldırılarının yoğunlaşması üzerine çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan iki bin kişi sınır hattında Türkiye'ye geçmek için toplandı.

Reuters’a açıklama yapan bir YPG komutanı, Kobane kenti yakınlarında gerçekleştirilen saldırıda IŞİD militanlarının ağır silahlar ve tank kullandığını bildirdi.

Çatışmaların yoğunlaştığı köylerden traktör veya yaya olarak kaçanlar, Suruç’un Dikmetaş Köyü yakınlarında bulunan sınır hattında toplandı. IŞİD’den kaçanlar sınırda durduruldu, 3. Hudut Karakolu Komutanlığına bağlı askerler sınır hattında zırhlı araçlarla güvenlik önlemi aldı.

TSK: Urfa’ya havan mermisi

Genelkurmay, Suriye'deki çatışmalar sırasında, Urfa’ya uçaksavar ve havan mermisi düştüğünü, “angajman kuralları gereği, belirlenen hedeflere misliyle karşılık verildiğini” açıkladı:

“3'üncü Hudut Alay Komutanlığı (Şanlıurfa) Gültepe Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, Suriye tarafında meydana gelen çatışmalar esnasında;

a. Saat 11.10 sularında, sınırın 650 metre Türkiye tarafına, Akçakale / Yağmuralan köyü bölgesinin bir km kadar kuzeybatısına boş araziye bir adet 23 mm.lik Uçaksavar mermisi;

b. Saat 13.35 sularında, sınırın 1.5 km Türkiye tarafına, yine Akçakale / Yağmuralan Köyü'nde boş bir araziye bir adet 81 mm.lik havan mermisi düşmüştür.

Angajman kuralları gereği, belirlenen hedeflere misliyle mukabelede bulunulmuştur.

Türkiye tarafına seken mermiler neticesinde herhangi bir can ve mal kaybı olmamıştır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.