1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD İle Mısır'ın Mübarek PAZARLIĞI
Irak Ordusu Kerkük ve Şengal'de

Irak Ordusu Kerkük ve Şengal'de

Irak merkezi hükümetinin 15 Ekim günü başlattığı operasyonda Kerkük merkezi ve Şengal Irak ordusunun kontrolüne geçti.

A+A-

Irak merkezi hükümetine bağlı milis gücü Haşdi Şabi içinde yer alan Ezidi bir grubun Salı günü Şengal kentini ele geçirdiği bildirildi.

Rûdaw muhabiri Tahsin Kasım, Peşmerge Güçleri’nin çekildiğini, herhangi bir çatışma yaşanmadığını aktardı.

Rûdaw’ın haberine göre Şengal’e giren Heşdi Şabi mensuplarının sayısı 500 - 600 civarında. Federal polis ve ordu güçleri ise kent merkezine girmedi ve çevre bölgelerde bekletiliyor.

Bölgeden gelen ilk haberlerde Heşdi Şabi mensuplarının resmi kurumlara Irak bayrağı çektiğini ancak kentin doğusunda peşmerge ile Heşdi Şabi arasında çatışma yaşandığını bildirilmişti.

Rûdav daha sonra Şengal’e giren Heşdi Şabi içindeki bir grupla Ezidi peşmergeler arasında çatışmasızlık anlaşması yapıldığını duyurdu.

Heşdi Şabi Rojava sınırına ilerliyor

Rabia ve Ewene’ye doğru hareket eden bir Heşdi Şabi birliğinin ise Suriye’deki Rojava sınırını ele geçirmeye çalıştığı kaydedildi.

Reuters haber ajansı Peşmerge güçlerinin Pazartesi günü geç saatlerde burada bulundukları mevzilerini terk ettiğini aktardı.

IKBY'nin elinde tuttuğu bölge Türkiye - Irak sınırını tamamen kaplıyor. Irak merkezi hükümetinin Rojova'ya yürüyüşü Zaho - Silopi hattının batısında yeni bir kapı açma girişimi olup olmadığı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Kerkük Peşmerge'nin kontrolünde

Irak'ın kuzey batısında yer alan Şengal, Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki sorunlu bölgelerden biriydi. 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna Şengal bölgesinin de oy kullanması kararı sonrası Irak merkezi hükümeti ile IKBY arasında gerginlik artmıştı.

15 Ekim Pazar gecesi Kerkük vilayetinde askeri bir operasyona başlayan Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi, dün gece kent merkezinde kilit bölgeleri ele geçirmişti.

Şengal'de neler olmuştu?

IŞİD Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmergelerin kontrolünde bulunan, Şengal'i 3 Ağustos 2014'te ele geçirmişti.

Şengal nüfusunun çoğunluğunu Ezidiler oluşturuyordu. Onbinlerce kişi Irak Kürdistanı'na, Suriye'ye ve Türkiye'ye kaçtı.

Şengal, 2015'te Kürt güçler tarafından IŞİD'in elinden geri alınmıştı.

2017 Mart ayı içinde bu bölgedeki Peşmerge güçleri ile ve Ezidiler arasında çatışmalar yaşanmış ölenler olmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.