İnternetten Alışverişi Sevdik

İnternetten Alışverişi Sevdik

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde internetten alışveriş yapanların oranı yüzde 30,8 oldu.

A+A-

- Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde internetten alışveriş yapanların oranı yüzde 30,8 oldu. İnternet üzerinden alışveriş yapanların oranı 5 yıl önce yüzde 15’ken, geçen yıl bu rakam yüzde 24,1’di. Sektördeki hızlı artışı inceleyen Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Bulut ile araştırma görevlileri Metehan İğneci ve Mustafa Okur, ülkemizdeki e-ticaretin mevcut durumunu ve potansiyelini değerlendirdi. Doç.Dr. Bulut, ülkemizde 15 milyar dolar civarında olan e-ticaret hacminin ABD’de 262 milyar dolara ulaştığını, sektörün, doğru adımlar atılırsa gelişime en açık alanlardan biri olduğunu ifade etti.

TÜİK, 2014 Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre, internet kullanan bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 30,8 oldu. İnternetten alışverişte en fazla oran yüzde 51,9’u giyim ve spor malzemesi oldu. 2010 yılında yalnızca yüzde 15 olan oranın 5 yıl içinde yüzde 100’den fazla artması üzerine bir araştırma yapan Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çağrı Bulut ile araştırma görevlileri Metehan İğneci ve Mustafa Okur, sektörün şu anki durumunu, gelecekte hangi noktaya geleceğinin tablosunu çıkardı.

SEKTÖRÜN HACMİ 2020’DE 40 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) rakamlarına göre, gelişmiş ülkelerde e-ticaret perakende sektörünün toplam perakende sektörünün içindeki oranının yüzde 5,5, Türkiye’de bu oranın yüzde 1,3 olduğunu dile getiren akademisyenler, “Türkiye’de e-ticaret hacmi ile ilgili resmi olarak verileri yayınlayan bir kurum olmaması sebebiyle tutarsız veriler bulunuyor. 2013 yılında bu rakamın 15 milyar dolar düzeyinde olduğu tahmin edilmekte. Gelecekte sektörün büyüme hızının çift hanelerde seyredeceği bir gerçek olmakla birlikte, 2020 yılında e-ticaret hacminin 40 milyar doları aşacağı bekleniyor. Bu rakamlara ulaşabilmedeki en önemli etkenler internet kullanımının yaygınlaşması ve tüketicilerin dijital tüketici konumuna gelmelerinin sağlanabilmesi” dedi.

EN FAZLA ÜÇ BÖLGEDE

Türkiye Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre, e-ticaret sitelerinden gerçekleşen alışverişin yüzde 77’sinin Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde gerçekleştiğini kaydeden Yaşarlı akademisyenler, “İstanbul, Ankara ve İzmir’in bu bölgelerde bulunması rakamın ortaya çıkmasındaki en büyük etken. Türkiye’nin diğer bölgelerini ve şehirlerini de e-ticaret ağına, verimli ve diğer şehirlerle aynı düzeyde adapte eden bir girişim olursa, oldukça önemli ticari hacme ulaşabilir” diye konuştu.

DİĞER ÜLKELERDEKİ DURUM

Nüfus rakamları olarak Türkiye ile benzer konumda bulunan Almanya’nın e-ticaret sektörünün Avrupa’nın bu alanda yüzde 25’ini oluşturduğunu belirten akademisyenler, “2013 verilerine göre Almanya’nın e-ticaret sektörünün toplam hacmi 39,1 milyar Euro seviyesinde. Aynı zamanda 14-69 yaş aralığında olan nüfusunun yüzde 73’ü e-ticaret müşterisi. Alman İnternet Endüstrisi Kurumu’nun öngörüsüne göre, 2017 yılında Almanya Gayrisafi Milli Hasılası’nın yüzde 53’lük bölümü e-ticaret ile ilişkili bir şekilde üretilecek. Amerika’da ise bu rakamlar çok daha yüksek seviyede. 2013 rakamlarına göre Amerika’daki E-ticaret hacmi 262 milyar dolar civarında” dedi.

ALİ BABA ÖRNEĞİ

Dünyada bilinen en önemli örneğin, Çin ekonomisinin lokomotifi sayılan Alibaba sitesi olduğunu ifade eden akademisyenler, “Alibaba, 2014 rakamlarına göre, dünya e-ticaret pazarının iki önemli aktörü olan Amazon ve E-bay’in toplam satışlarının üzerine çıktı ve aktif kullanıcı sayısını da 279 milyona yükseltti. Şirket, Amerika tarihinin en büyük halka arzına hazırlanıyor ve değerinin 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de bu şekilde bir şirketin faaliyete geçip etkin bir hale gelebilmesi, hem çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere ticari fayda sağlar hem de kurulan şirketi oldukça önemli bir konuma yükseltir.”

E-TİCARETTE BAŞARININ SIRRI

E-ticarette başarının sırrının iyi finansal planlama, iyi iş planı ve iyi yürütmeden geçtiğini belirten akademisyenler, “Hali hazırda mağazası bulunan esnaf ve KOBİ’ler, perakende markalarını internet ve mobil platformlara taşırlarsa hem maliyetlerini düşürebilir hem de ticaret hacmini artırabilir. Müşterilere, mağazanıza geldiğinizde alacağı hizmetin aynısını internette de alacağı konusunda güven aşılamak çok önemli. Bunların yanı sıra e-ticaret, yalnızca ülkemizdeki değil dünyanın öbür ucundaki potansiyel müşterilere de ulaşma şansı tanıyor. Ancak kötü altyapısı olan bir internet sitesi aracılığıyla çalışmak, yatırımların boşa gitmesi anlamına gelecektir. Çünkü internet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler, seçenekleri çok fazla olduğu için geleneksel alışverişlerinde yok sayabilecekleri eksiklikleri sanal dünyada belirleyici faktör olarak kullanır. Doğru ve hedef odaklı olmak, internet altyapısına en az mağazaya gösterilen kadar önem vermek, sanal dünyayı aktif kullanmak başarılı bir e-ticaret girişimi için yadsınmaması gereken faktörler” diye konuştu.

AKILLI TELEFONLAR VE TABLETLER SATIŞLARI ARTIRDI

İnternetten alışverişteki artışı değerlendiren Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Özlem Aşman Alikılıç da, Comscore sitesinin araştırmasını örnek gösterdi. Araştırmaya göre, online alışverişin yüzde 47’lik bölümü tablet ve akıllı telefonlardan yapılıyor. Rakamlara baktığımızda, tüketicilerin istediği ürüne istediği yerde rahatlıkla ulaşmasının etkisi büyük. İnternet, tablet ve akıllı telefonlar alışveriş kolaylığı sağlıyor. Çalışma şartları zorlaştığında insanlar online alışverişe kayıyor. Kadınların giderek artan bir şekilde çalışma hayatının içinde olması da artışta bir etken. Çünkü genellikle evde alışverişi yapan kişi olan kadınlar, vakitleri kalmadığında online alışverişe yöneliyor. Tüketici kendini en rahat nerede hissediyorsa trafikte, toplu ulaşımda, evinde en kolay nerede alışveriş yapabilirse artık buna bakıyor. İnternetteki tüketici ve bireye odaklı pazarlama kolaylığını sevdi insanlar. GSM firmalarının internet fiyatlarını düşürmeleri de çok büyük etken.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.