1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aü Elmalı Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Seminer
İHD, Öğretmen Necmettin Yılmaz’ın Öldürülmesini Kınadı

İHD, Öğretmen Necmettin Yılmaz’ın Öldürülmesini Kınadı

İnsan Hakları Derneği (İHD), öğretmen Necmettin Yılmaz’ın PKK tarafından öldürülmesini kınayan bir açıklama yayınladı.

A+A-

İnsan Hakları Derneği (İHD), öğretmen Necmettin Yılmaz’ın öldürülmesini kınayan bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, yaşam hakkının ortadan kaldırılması kınandı ve tekrarlanmaması talebi dile getirildi.

Ne olmuştu?

Urfa Siverek’te öğretmenlik yapan Necmettin Yılmaz, 16 Haziran 2017’de memleketi Gümüşhane’ye otomobiliyle giderken Dersim (Tunceli) Pülümür yolu üzerinde silahlı saldırıya maruz kaldı ve kendisinden bir süre haber alınamadı.

İHD bu süreçte Yılmaz’ın ailesinin İHD Tunceli Şubesine ve derneğin genel merkezine başvuru yaparak yardım talep ettiğini açıkladı.

Ardından PKK’nin silahlı kolu Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) internet sitesinde yayınlanan duyuruda, Necmettin Yılmaz’ın öldürüldüğü iddia edildi.

Yetkililer olayı araştırdı ve 12 Temmuz’da Pülümür Çayı üzerinde öğretmen Necmettin Yılmaz’ın cenazesinin bulunduğu Tunceli Valiliğince de doğrulandı.

“Tüm yaşam hakkı ihlallerine karşı çıkıyoruz”

İHD bugünkü yazılı açıklamasında, “Necmettin Öğretmenin öldürülmesini kınıyor; ailesi, sevenleri ve tüm eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz” dedi.

“İHD olarak tekrar belirtmek isteriz ki yaşam hakkı, herkes için güvence altında olan bir haktır. Bizler, hem ‘insan hakları hukukunu’ hem de ‘insancıl hukuku’ temel alıyoruz. O nedenle de sadece devletten kaynaklı hak ihlallerine değil silahlı örgütlerin sebep olduğu ihlallere de karşı çıkıyoruz.

“İnsancıl hukukun en önemli belgeleri olan Cenevre Sözleşmeleri’nin ortak 3. Maddesi ve bu Sözleşmelere Ek 2 nolu Protokol yasak eylemleri sıralar.

“Buna göre, rehin almalar, işkence ve kötü muamele, herhangi bir şekilde çatışma dışında kalmış kişilere yönelik şiddet uygulamaları, bu belgelerde sivil nüfusa yönelik yasaklanmış eylemler, çocuklara, hasta ve yaralılara yönelik yasak eylemler, yasaklanmış silahları kullanmalar, doğal, tarihi ve kültürel varlıkları tahribe yönelik eylemler, insancıl hukukun ihlal edilmesidir.

“İHD olarak hangi gerekçeyle olursa olsun, yaşam hakkını ortadan kaldıran infazlara karşı çıkıyor ve kınıyoruz; benzer türden ihlallerin de bir daha yaşanmamasını diliyoruz.”

Necmettin Yılmaz hakkında

23 yaşındaydı, sınıf öğretmeniydi.

İkinci görev yeri olan Urfa, Siverek’in Çiftçibaşı köyüne tayini bu yıl çıkmıştı.

Öğrenim yılı sona erince öğrencileriyle vedalaşıp, Gümüşhane’deki ailesinin yanına gitmek için yola çıktığında kaçırılarak öldürüldü.

İnşaat işçisi ağabeyi Ahmet Yılmaz kardeşiyle son konuşmasını şöyle anlattı: “Maaşının yarısını babama gönderiyordu. Sürpriz yapmayı çok severdi. O gün yoldan aradı beni. ‘Arabamla geliyorum. Sakın babamlara söyleme. Sürpriz yapacağım’ dedi.”

Çiftçibaşı köyünde baktığı Kral adlı bir köpeği vardı, gitar çalıyordu, beste yapıyordu. Geçen yıl TÜBİTAK Bilim Şenliği kapsamında robot tasarladı.

Çalıştığı köydeki birkaç parça eşyası, bu hafta başında ailesine gönderildi.

Eğitim Sen temsilcileri de ailesini ziyaret edip başsağlığı diledi. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler