Hdp Seçim Bilgirgesini Açıkladı

Hdp Seçim Bilgirgesini Açıkladı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP seçim bilgirgesini açıklayarak, seçim barajını kaldıracaklarını ve asgari ücretin ilk etapta 2 bin TL olacağını bildirdi.

A+A-

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP seçim bilgirgesini açıklayarak, seçim barajını kaldıracaklarını ve asgari ücretin ilk etapta 2 bin TL olacağını bildirdi.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ seçim bildirgelerini açıkladı.

Hilton Otel’de gerçekleştirilen programda açıklamalarda Yüksekdağ, ‘7 Haziran’da sizi başkan yaptırmayacağız demiştik, şimdi de başaramayacaksınız, sizi diktatör yaptırmayacağız’ diyerek, "Bize ’7 Haziran’da barajın altında kalacaksınız’ dediler. Ama şimdi biz diyoruz ki 1 Kasım’da Saray’ı barış altında bırakacağız. Eş başkanlık sistemini uygulayan partimiz şimdi diyor ki; “Yetmez, eş muhtarlık, eş başbakanlık, eş cumhurbaşkanlığına giden bir sistem kurulacak. Ev içi emek ücretlendirilecek ve ev hanımlarına emeklilik hakkı getirilecek. Silahların iki taraflı susturulmasını sağlayacağız, sonuna kadar barış diyeceğiz. Seçim barajını kaldıracağız. Siyaset ve ticaret ilişkileri nedeniyle toplumun doğru haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasını engelleyeceğiz. Medya kuruluşu sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermelerine izin verilmeyecek. Basın etik yasası düzenlenecek. Oylar HDP’ye kadınlar yönetime” diye konuştu.

Yüksekdağ’ın konuşmasının ardından Demirtaş, Yüksekdağ’ın açıklamalarına ‘Doğru’ diyerek salondakileri güldürdü.

“SONUNA KADAR SAVAŞ DİYENLERE KARŞI, SONUNA KADAR BARIŞ DİYECEĞİZ”

‘Barışa bu kadar yakın olduğumuz zamanlarda savaşa mahkum edilmiş olmayı içimize sindiremiyoruz’ diyen Demirtaş, “Bir an HDP’nin olmadığı bir Türkiye hayal edin öyle bir Türkiye risk altındaki bir gemi gibidir. HDP’yi bu gemiden atmaya çalışanlar şunun farkında olmalılar. HDP bu gemide olmasa sadece HDP değil herkes batar, Türkiye batar. Türkiye’nin HDP’ye ihtiyacı var. Türkiye’nin en yalın gerçeği budur. Bu nedenle inadına demokrasi diyeceğiz. Derhal iki tarafın silahlarının susmasını, akan kanın durdurulmasını, yeniden müzakere masasın dönme, sorunlarımızın diyalogla çözülmesini sağlayacağız. Yoksul, emekçi çocukların kanı üzerine kanı üzerinden siyasi ikbali garantiye almak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Sonuna kadar savaş diyenlere karşı, sonuna kadar barış diyeceğiz” şeklinde konuştu.

Yüksekdağ, özyönetim, özerk ve demokratik yerinden yönetim modeli olduğunu belirterek, özyönetimin gönüllü birliğin güvencesi olduğunu ve özyönetimin demokratik çözümün adresi olduğuna dikkat çekti.

“DEMOKRATİK CUMHURİYETE MERHABA DEMEK MÜMKÜNDÜR”

‘Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin sınırlandırılacak ve sembolize düzeye çekeceğiz’ diyen Demirtaş, “Çoğulcu yasama, yargı ve demokratik yürütme ile güçler ayrılığı prensibi ve denge- denetleme mekanizmalarının kurulması için gerekli düzenlemeleri yapacağız. Gösteri, yürüyüş, ifade ve örgütlenme hakkı başta olmak üzere temek hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri ve baskıcı yasaları kaldıracağız” şeklinde konuştu.

Barışçıl bir dış politika yürüteceklerini kaydeden Yüksekdağ, “HDP, başta Ortadoğu olmak üzere, tüm dünya halklarının kendi siyasi geleceklerini özgürce belirlenmeleri ve halklarının kendi kendilerini yönetecekleri demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü bir yönetim anlayışını geliştirmelerini ve uygulamalarını için çalışacağız. Halkların ve emeği yapay sınırlarla ayrılmasına karşı, emekten demokrasiden yana tüm kesimlerle ilişkileri geliştirdik ve geliştireceğiz. Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi demokratik bir çözümün ortaya çıkmasını destekleyeceğiz. Cihatçı unsurların bölgeye geçerken Türkiye’yi köprü olarak kullanmasına kesin olarak engelleyecek. İsrailci hükümetlerinin katliamcı politikalarına karşı duracağız. Filistin halkının, bağımsız devlet kurma hakkının tanınması için gerekli desteği verecek, Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Kıbrıslı Türk ve Rum halklarının, adanın bölünmüşlüğüne son vermek için ortaya koydukları çözüm önerilerini desteklemeye devam edeceğiz. Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargoyu kaldırarak gerekli ekonomik politik ilişkileri geliştirecek ve ermeni halkıyla dostluk köprülerini kuracağız. AB ile müzakere ve tam üyelik çalışmalarını ilkelerimiz çerçevesinde ele alacağız. Yurtdışında borçlanmayla emekli olanların maddi zararlarını karşılayacağız. Gurbetçilerin, politik sürgünlerin memleketleriyle kucaklaşmasının önünü açacağız” ifadelerini kullandı.

“SEÇİM BARAJINI KALDIRACAĞIZ”

Türkiye’nin demokratik bir anayasadan mahrum olduğunu belirten Demirtaş, “HDP, demokratik geçişin sağlanmak için farklılıkları eşit yurttaşlık temelinde tanıyan ve güvenceye alan demokratik bir anayasanın yapılmasına öncelik verecek. HDP, eşitlikçi, kadın özgürlükçü, sosyal, ekolojik ve ekonomik anayasayı yapmak için tüm gücüyle çalışacak. Seçim barajını kaldıracağız. HDP, eline silah almak istemeyen, militarizme karşı olan gençlerin zorunlu askerlik yapmama hakkını güvence altına alacak. HDP, insanların nefret söylemiyle dalgalanmasına, suç algısı ve düşmanlık yaratılmasına karşı duracak, nefret suçlarının nefret suçlarının cezalandırılmasını sağlayacak” dedi.

HDP’nin seçim bildirgesinde yer alan maddeler ise şöyle:

“Çocuk hapishaneleri kaldırılacak, yerlerine çocuk destek evleri açılacak. Cezaevlerinin tümü sivil denetimlere açılacak. Koruculuk sitemini kaldırıp, suça karışmış olanların yagılanmaları sağlanacak. Zorunlu din dersi uygulamasına son verilecek ve her öğrencinin, inancı doğrultusunda eğitim alması sağlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, din ve inanç işleir kuruluna dönüştürülecek. Bu kurul din siyaseti üretmeyecek; tüm inanç topluluklarının temsilcilerinden oluşacak ve aralarındaki ilişkileri düzenleyecek. Zorunlu askerlik yapmama hakkı güvence altına alınacak, askerlik yerine kamu hizmetlerinde çalışabilmeleri için yasal düzenlemeler hayata geçirilecek. Yeni bir anayasa önceliğimiz olacak. Başta Alevilerin cemevleri olmak üzere, tüm ibadet mekanları, ibadethane olarak tanınacak. Her eve her ay 10 metreküp su, 180 kilowatt saat elektrik ücretsiz verilecek. Isınma desteği, mülkü olmayan kiracılara 250 lira kira desteği, 18 yaşına kadar çocuk ve gençlere; engelli ile emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacak. Bu hizmetler merkezi yönetim tarafından finanse edilecek. Genel Sağlık sigortası pirim borçları silinecek. Savunma ve güvenlik harcamaları azaltılacak, halkın denetimine sunulacak. Örtülü ödenek kaldırılacak. Şehir merkezlerine yeni AVM ruhsatı verilmeyecek. Asgari ücret ilk etapta 2 bin TL olacak. Hükümet ve işveren temsilcisi kadar işçi temsilcisi de olacak ve ücret toplu pazarlıklarla belirlenecek. Haftalık çalışma saati, ücret kaybına sebep olmadan 35 saate indirilecek.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.