1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş İzmir'de
Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş İzmir'de

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş İzmir'de

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası İzmir Gündoğdu Meydanı’nda “Darbelere Hayır, Demokrasi Hemen” isimli mitinge katıldı.

A+A-

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Darbe bu ülkede tutmayacak. Yine deneseler yine başaramayacaklar. Ama mesele artık bu değil. 10 yılda bir şu rezaleti yaşamak zorunda mıyız? Halk darbe süreçlerini, olağanüstü halleri değil özgürlüğü, sınırsız demokrasiyi hak ediyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası İzmir Gündoğdu Meydanı’nda “Darbelere Hayır, Demokrasi Hemen” isimli mitinge katıldı. Binlerce vatandaşın katıldığı mitingde darbelerin Türkiye’de tutmayacağını söyleyen Demirtaş, “Darbe bu ülkede tutmayacak. Yine deneseler yine başaramayacaklar. Bu ülkede askeri cuntayı iktidar yapmayı başaramayacaklar. Çünkü hepimiz karşıyız. Başarısızlıkların nedeni hiçbir siyasi güç bunların arkasında durmamıştır. Ama mesele artık bu değil. Mesele darbelerin oluşum süreçlerini nasıl önleyeceğiz. 10 yılda bir şu rezaleti yaşamak zorunda mıyız? Halk darbe süreçlerini, olağanüstü halleri değil özgürlüğü, sınırsız demokrasiyi hak ediyor. Bunu anlayın artık” diye konuştu.

“Çok şükür darbe girişimi bertaraf edilmiştir”

Kritik, tarihi dönemde kendi iradesine, kendi özgürlük sevdasına ve demokrasiye sahip çıkan herkesi kutladığını belirten Demirtaş, darbe girişimde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da şifa diledi. Demirtaş, “Çok tarihi, çok kritik sadece Türkiye için değil belki de bütün dünya için önemli anların yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Yaşadığımız coğrafya sıradan bir coğrafya değil. Kadim toprağın halkları olarak tarihin yeniden yazıldığı günlerden geçiyoruz. 15 Temmuz’da bu tarihi sürecin kendi lehine çevirmek için bir asker cunta girişimi yaşandı. İzmir’den bu darbe girişimini lanetlediğimizi, kınadığımızı, bu darbenin halklar nezdinde zaten yenildiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Darbe hesaplayanlar, darbeyle cuntayla parlamento bombalayarak yüzlerce masum insanı katlederek ülke yönetimine el koymaya çalışanlar, hiçbir haklı gerekçeye sığınamazlar. Asker darbelerden çok çekmiş Türkiye toplu askeri darbeyi herhalde meşru girişim olarak görmeyecekti. Askeri yöntemlerle zorbalıkla yönetime el koymak, demokrasi arayışına vurulacak en ciddi darbelerden biridir. Çok şükür darbe girişimi bertaraf edilmiştir.”

FETÖ’nün süzüle süzüle devletin bütün kadrolarını ele geçirdiğini kaydeden Demirtaş, “Cemaate sendika, vakıf, dernek kurdurdular. Bu sendikaya üye olmayan memurlar atanamadı, yükselemedi. Bir tayin mi istiyorsunuz ‘Önce cemaatin sendikasına üye olun, sonra yaparız’ dediler. Böyle ürettiler sarı sendikaları. Bunları unutmayın” şeklinde konuştu.

“Hatalar birleşince darbe girişimi ortaya çıktı"

Darbe girişimine gelene kadar pek çok hatalar yapıldığını savunan Demirtaş, “Dış politikada Türkiye’yi yalnızlığa ittiler. Dostu sıfıra inmiş bir ülkeye dönüştü. Hiçbir dostu kalmadı. Bu yalnızlaşma içeride darbe mekaniğini tetikleyen nedenlerden biriydi. Kürt sorununda meseleyi orduya havale etmek de hataydı. Ordunun siyaset üzerinde güçlenmesine yol açan temel hatalardan biridir. Savaş politikası orduyu siyaset karşısında güçlendirir. Bu hatalar birleşince 15 Temmuz darbe girişimi ortaya çıktı. Bunlardan büyük bir ders çıkarmak en büyük temennimiz. Hatalar yapılabilir ama gelinen noktada sağlıklı bir özeleştiri, doğru politik tutum ortaya konulursa kaygımız kalmaz. Yapılanlara bakıyoruz anlattığımız hatalarda ders çıkarma durumu yok. Olup bitenlerden ders çıkarması gerekenler ders çıkardıklarına dair sinyal vermiyor” ifadelerini kullandı.

OHAL uygulamasının da kaldırılması gerektiğini savunan Demirtaş, “Bunlar yanlış uygulamalardır. Darbeye kalkışan herhangi birlikte hukuk çerçevesinde mücadele etmek yapılması gerekendir" dedi.

“Silahların susması lazım”

“Kürt sorununda görüşme çözüm süreci yoluna dönmek gerek” diyen Demirtaş, silahların susması gerektiğini belirterek, “Darbeyi atlatmış bir toplum olarak kana gözyaşına değil huzura güvene ihtiyacımız var. Bunun yolu da diyalogdur. Alevi, Kürt sorunu realitedir. Dokunulmazlıklarımız kaldırıldı, askere dokunulmazlık yasası getirildi. 15 Temmuz’da sokağa tankla çıkan askerler dokunulmazlık sahibiydi. Darbe yapıyoruz demeseydiler askerilerin hepsinin dokunulmazlığı vardı. Askere dokunulmazlık tanımak hatadır. Milletvekillerinin de hepsinin de kaldıralım, yargı mensuplarının kısmen dokunulmazlığı kalksın ama askeri güvenlik güçlerinin dokunulmazlığı olmaz. Bizim dokunulmazlığımızı siyasi gerekçelerle kaldırdınız. Bir ülkenin ordusu yönettiği şehirleri bu kadar yakıp yıkar mı? Dokunulmazlık mevzusunun geri çekilmesi kazım. Adımları konuşmak üzere devletin re organize edildiğini tartışmak üzere komisyon kurmalıyız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.