1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Almanya Daha Dikkatli OLMALI
Hakan Atilla’ya 32 Ay Hapis Cezası

Hakan Atilla’ya 32 Ay Hapis Cezası

ABD Mahkemesi Hakan Atilla hakkında 32 ay hapis cezası verdi. Atilla'nın hapiste geçirdiği 14 ay da 32 aylık cezadan düşülecek.

A+A-

Kamuoyunda Rıza Sarraf davası olarak da bilinen İran'a yönelik ambargonun delinmesi davasında yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın karar duruşması bugün 17:00'de başladı. 

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için Hakim Richard Berman'ın kararı bugün açıklaması bekleniyor. 

Hakim Berman: Müebbeti fazla buluyorum

Courthouse News muhabiri Adam Klasfield, gelişmeleri Twitter üzerinden aktarmaya başladı. Hakim Berman, "Atilla için ömür boyu hapis talebini tamamiyle reddediyorum. Bu uygun, adil ya da makul olmazdı" dedi. 

Klasfeld'in bu açıklama üzerine "Berman'ın kılavuzuna göre 97 ila 121 ay hapis cezası verilmesi gerekiyor. Berman muhtemelen bunun daha altında bir ceza verecek" yorumunu yaptı. 

Hapiste bulunduğu süre 32 aydan düşülecek

Hakim Berman TSİ ile 20:10'da kararını açıkladı. Berman, Atilla'yı 32 ay hapis cezasına mahkum etti. Atilla'nın hapiste bulunduğu süre de cezasından düşülecek. 

Berman kararı açıkladıktan sonra Atilla'ya dönerek kararı anlayıp anlamadığını sordu. Atilla, anladığını söyleyerek "Teşekkürler" dedi. 

Berman, Klasfield'in aktarımına göre Atilla'ya gelecek için bol şans diledi. Atilla ise tekrar "Teşekkür ederim" cevabını verdi ve duruşma bitti. 

.

Atilla'nın sorgu videosu dava dosyasına da girmişti.

105 yıla kadar ceza isteniyordu

ABD'nin New York Güney Bölgesi Başsavcılığı Manhattan Federal Mehkemesi'nde yargılanan Atilla için en az 15 yıl 8 ay hapis cezası talebinde bulunmuştu.

Savcılığın sunduğu 68 sayfalık başvuru dilekçesinde, Atilla'nın İran'a yönelik ABD yaptırımlarını delmekle suçlanan İran asıllı işadamı Sarraf ve kurduğu suç çetesine yardım etmekten beş ayrı suçlamadan jüri tarafından suçlu bulunduğu belirtildi.

Toplamda maksimum 105 yıl hapis cezası alabileceği belirtilen dilekçede savcılığın istediği ceza süresinin makul olduğu belirtilmişti.

İllüstrasyon: Elizabeth Williams/ AP

Dava sürecinde neler yaşandı?

  • İran, Türkiye ve Makedonya vatandaşlıkları bulunan iş insanı Rıza Sarraf (34) eşi ile tatil için gittiği ABD'de 19 Mart 2016 tarihinde gözaltına alındı. Sarraf 24 Mart 2016'da tutuklandı.
  • Sarraf, 2010-2015 yılları arasında "İran'a karşı uygulanan yaptırımları delme'", "kara para aklama", "kara para aklamak için komplo kurma" ve "ABD bankalarını dolandırma" suçlamaları ile tutuklu olarak yargılanmaya başlandı.
  • Sarraf hakkında 90 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası talep edildi.
  • Davadaki diğer sanık Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da "İran'a uygulanan yaptırımları yasa dışı yollarla delmek" ve "bankacılık dolandırıcılığı" ile suçlandı.
  • 28 Mart 2017'de tutuklanan Atilla 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanmaya başladı. 
  • 2017 Eylül ayında ek iddianame ile eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, Halkbank Uluslararası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan ve Sarraf'ın çalışanı Abdullah Happani de davaya sanık olarak eklendi.
  • 28 Kasım 2017 tarihinde bir süredir kendisinden haber alınamayan ve akıbeti için Türkiye'nin ABD'ye nota verdiği Sarraf'ın tanık konumuna geçtiği öğrenildi ve yaklaşık altı hafta süren duruşma süreci başladı.
  • Sarraf, duruşma sırasında verdiği ifadede eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a rüşvet verdiğini kabul etti ve ambargoyu delmek için izlediği ticari trafiği şema ile anlattı.
  • Jüri üyeleri 3 Ocak 2018'de Mehmet Hakan Atilla'yı, kendisine yöneltilen altı suçlamanın beşinden suçlu buldu. Jüri, Atilla'yı 'kara para aklama' suçlamasından ise suçsuz buldu.
  • 11 Nisan 2018'de yapılacak hüküm duruşmasında yargıç Richard Berman, Atilla için kesin hükmün açıklanmasını 16 Mayıs 2018'e erteledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler