Goran Hareketi'nin Lideri Yaşamını Yitirdi

Goran Hareketi'nin Lideri Yaşamını Yitirdi

Irak Kürdistanı'nın üçüncü büyük partisi Goran Hareketi'nin lideri Noşirvan (Nuşirevan) Mustafa, hayatını kaybetti.

A+A-

Irak Kürdistanı'nın üçüncü büyük partisi, 1975'te kurulan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin Celal Talabani ve Ali Asker ile birlikte 3 kurucusundan biri olan Noşirvan (Nuşirevan) Mustafa, Süleymaniye'de yaşamını yitirdi.

73 yaşında yaşamını yitiren Mustafa'nın ölümünü, Goran Hareketi'nin sözcüsü Şoreş Hacı duyurdu. Hacı, Mustafa'nın bu sabah saat 08.00’de hayata gözlerini yumduğunu açıkladı.

Goran Hareketi de Noşirvan Mustafa’nın yaşamını yitirmesinden sonra kısa bir açıklama yayınladı. “Kürdistan halkına” başlığıyla yayınlanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Üzülerek belirtmek zorundayız ki mücadeleci insan, halkımızın önde gelen kadrolarından Noşirvan Mustafa, zorlu bir hastalıktan sonra 19 Mayıs 2017 günü sabah saat 08.00’de yaşamını yitirmiştir. Goran Hareketi olarak tüm halkımıza, partililerimize, liderimizin yakınlarına başsağlığı diliyor ve hareketimizin liderinin yolundan ayrılmadan onun öğretileri doğrultusunda mücadelemizi sürdüreceğimizi Kürdistan halkına bir kez daha duyurmayı görev biliyoruz.”

Uzun zamandır hastalığı ifade edilen ve bir dönem Londra'da tedavi gören Mustafa, en son Ekim 2015'te tedavi için Londra'ya gitmiş, 2016 yılının Nisan ayında Sülyeymaniye'ye geri dönmüştü. Noşirvan Mustafa, hastalığının yeniden nüksetmesi üzerine Eylül 2016'da gittiği Londra'dan, 13 Mayıs 2017'de dönmüştü.

nosirvan-mustafa.jpg

Noşirvan (Nuşirevan) Mustafa​ kimdir?

Irak Kürdistanı'nın önemli siyasi simalarından olan Noşirvan (Nuşirevan) Mustafa 1944 yılında Süleymaniye'de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Süleymaniye'de tamamlayan Mustafa, 1967 yılında Bağdat Üniversitesi'nin Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite eğitiminin ardından yurtdışına giden Mustafa, Avusturya’da yüksek lisans yaptı. Siyasete daha ilköğrenim yıllarında ilgi duyan Mustafa, ilk olarak Kürdistan Öğrenciler Birliği'ne katıldı. Kısa sürede birliğin yönetimine gelen Mustafa, 1967 yılında, üniversiteden mezun olur olmaz Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Süleymaniye il örgütüne üye olarak katıldı. Mustafa, 1969’da Rizgarî (Kurtuluş) adlı derginin sahipliğini ve genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Uzun yıllar peşmergelik yapan Mustafa, 1975 yılında Kürdistan Demokrat Partisi'nin peşmerge savaşından vazgeçmesi ve iç karışıklık yaşaması sonrasında Celal Talabani ve Ali Asker'in katılımıyla, 1 Haziran 1975'te Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni kuran 3 hareketin birinin lideriydi. Siyasete başladığı Kürdistan Demokrat Partisi'nden ayrılmasının hemen sonrasında Komela olarak bilinen Kürdistan Emekçiler Hareketi'ni kuran Mustafa, YNK'yi kuruncaya kadar bu hareketin genel sekreterliğini yürütüyordu. Mustafa, kurucusu olduğu YNK'nin 2006 yılına kadar Genel Sekreter Yardımcılığı görevini de üstlendi. YNK'deki iç sorunlar nedeniyle Goran Hareketi'ni kurmadan önce aktif görevlerinden geri çekilen Mustafa, Goran Hareketi'ni kurduğu 2009 yılına kadar Londra'da kalmayı tercih etti. 2009 yılında Goran Hareketi’ni kurdu. Hareket kısa zamanda özellikle Soran bölgesinde etkili oldu ve parlamentoda güçlü bir biçimde yer aldı. Son seçimlerde YNK'den daha fazla oy alan Mustafa'nın siyaset, edebiyat ve tarih üzerine birçok kitabı var. Mustafa'nın 1981 yılında evlendiği eşi Şule Ali 17 Mart 2017’de hayatını kaybetti. Londra’da tedavisi sürdüğü için cenaze törenine katılamayan Noşirvan Mustafa'nın Nima, Çiya ve Çira isminde 3 çocuğu var.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.