Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı Yenileniyor

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı Yenileniyor

Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Konağı’nın restorasyonu devam ediyor.

A+A-

Kars’ta 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın Kafkas Cephesi Komutanıyken altını at barınağı üstünü ise ev olarak kullandığı Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Konağı’nın restorasyonu devam ediyor.

Duvarlarında ve tavanında çöküntüler olan GAMP Konağı, ihalesi yapılarak restorasyonuna başlandı. Konak arka tarafı baştan aşağı sökülerek aslına uygun olarak yapılıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, GAMP Konağı’ndaki çalışmaları yerinde görerek, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler aldı.

Kars Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, GAMP Konağı’nın 2016 Turizm Sezonuna yetiştirileceğini söyledi.

“GAMP Konağı’nın günün şartlarına cevap verecek şekilde onarımının yapıldığını ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “GAMP Konağı yağmur sularından dolayı baya yıpranmıştı. Bizde bunu Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü’ne bildirdik. Onlarda 2015 yılının yatırım programına aldılar. Bizde ihale çıktık, ihaleye verdik. Şu anda yapılamasına başlandı” dedi.

GAMP Konağı’nın hızlı bir şekilde restore edildiğine dikkat çeken Doğanay, “Restore edildikten sonra tekrar faal hale getireceğiz. Hem Kars’ın sanat galerisi ihtiyacı karşılanmış olacak, hem de üzerine daha değişik fikirlerimiz var. Gazi Ahmet Muhtar Paşa Hatıra Evi ve Aşıklar Evi diye fonksiyonel hale getirmeyi düşünüyoruz. Ama kesin değil. Bitirildikten sonra burayı fonksiyonel hale getireceğiz” diye konuştu.

“KARS’IN EN MARKA BİNASI”

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nın Kars’ın en güzel tarihi binalarından birisi olduğunu belirten Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Çünkü Kars’ın hakikaten hem marka binası, hem de en gözde binalarından biri. İnşallah bu sezon burayı bitirip 2016 turizm sezonuna da yetiştireceğiz. Bura aynı zamanda fizibil hale gelecek. Fizibil hale gelmesinin sebebi daha önce burada lavabo, doğalgaz yoktu onların hepsi eklenecek. Hem teknolojik anlamda, hem de eski tarih anlamında bina yenilenmiş olacak. Ve turizme kazandırılmış olacak inşallah” şeklinde konuştu.

Faikbey Caddesi ile GAMP Caddesi’nin kesiştiği ana cadde üzerinde bulunan GAMP Konağı bir çok kültürel etkinliğe de geçmişte ev sahipliği yapmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.