Fikret Hakan Hayatını Kaybetti

Fikret Hakan Hayatını Kaybetti

Fikret Hakan tedavi gördüğü hastanede gece saatlerinde yaşamını yitirdi.

A+A-

Tiyatro ve sinema oyuncusu Fikret Hakan, İstanbul Kartal'da bulunan Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gece saatlerinde yaşamını yitirdi. 83 yaşında olan Fikret Hakan, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu.

Gerçek adı Bumin Gaffar Çıtanak olan Hakan, 1934 yılında Balıkesir'de doğdu. Kısa bir süre gazetecilik yapan Hakan, 1950 yılında "Üç Güvercin" adlı operette rol alarak, Ses Tiyatrosu'nda ilk kez sahneye çıktı. Hakan, 1953 yılında "Köprüaltı Çocukları" adlı filmle ilk kez beyaz perdede izleyici ile buluştu. 1964 yılında rol aldığı "Keşanlı Ali Destanı" adlı filmle hem geniş kitleler tarafından tanındı hem de çok sayıda ödüle layık görüldü.

fikret-hakan.jpg

 EMEK SAVUNUCUSUYDU

Sinema emekçileri 1977’de hem yeni sansür düzenlemesine karşı hem de sosyal hakları için yürüyüş düzenlemeye karar verdiğinde Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Tanju Gürsu, Hale Soygazi gibi dönemin  sinema oyuncuları ile birlikte Fikret Hakan da bu mücadeleye katıldı. Set işçilerinden yönetmenlere kadar her kesimden 400’ü aşkın sinema emekçisi 5 Kasım günü Ankara’ya kadar üç gün sürecek bir yürüyüş düzenledi ve halktan büyük destek gördüler. Bu yürüyüş 2014 yılında ‘Yollara Düştük’ adıyla Deniz Yeşil tarafından yapılan bir belgesele de konu oldu.

Fikret Hakan, Türkiye'nin en önemli sinema etkinliklerinden Antalya Film Festivali'nda üç kez En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.