1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yeni Sigara Yasakları Geliyor
Figen Yüksekdağ, 242 gün Sonra Mahkeme Karşısında

Figen Yüksekdağ, 242 gün Sonra Mahkeme Karşısında

Figen Yüksekdağ, 242 gün sonra mahkeme karşısına çıktı. Bin civarında avukatın savunma yaptığı duruşmaya yabancı delegasyon alınmadı.

A+A-

Hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası gerekçesiyle milletvekilliği düşürülen eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklandıktan 242 gün sonra ilk kez bugün hakim karşısında. Yüksekdağ'ı savunmak için Ankara Adliyesi'ni dolduran bin civarındaki avukat ve yabancı delegasyon 'havalandırma yok' denilerek duruşma salonuna alınmak istenmedi. Yoğun itirazlar üzerine avukatların girişine izin verildi bu kez de 'Dışişlerinin talimatı' denilerek yabancı delegasyon ve gazetecilerin içeriye alınması engellendi.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Figen Yüksekdağ'ı bin avukat savunacak. Bugün saat 14.00'de başlaması gereken duruşmanın ancak saat 15.00'de başlayacağı bildirildi. Fakat adliye içinde bekleyen avukatlar, koridoru kapatan çevik kuvvet tarafından duruşma salonunun bulunduğu kata alınmadı. 

Polis, Ankara Cumhuriyet Başsavcısının kararı olduğunu belirterek avukatları engelledi. Bu sırada polisle avukatlar arasinda itisme yaşandı                        
Bassavcılığın sözlü kararının koridorda bekleyenlerin dışındakilerin salona sığmayacakları gerekçesiyle içeri alınmaması yönünde olduğu bildirildi.

Avukatların "Biz avukatız içeri girip savunma yapmak zorundayız" itirazları da dikkate alınmadı. Avukatkar ile polis arasindaki tartisma devam ederken durusma hala baslamadi Mahkeme baskani da salonda havalandirma sistemi bizuk oldugu gerekcediyle avukatlarin girisine izin vermedi.

Yoğun itirazlar ve milletvekillerinin araya girmesi üzerine avukatların salona girişine izin verildi. Ancak bu kez de 'Dışişlerinin talimatı' denilerek yabancı delegasyon ile gazetecilerin duruşma salonuna girişi engellendi.

Duruşma salonuna getirilen köpeklerle arama yapıldı. Yaklaşık bir saat süren krizin ardından nezarette bekletilen Figen Yüksekdağ salona getirildi. 242 gün sonra hakim karşısına çıkan Yüksekdağ duruşma salonunda alkışlarla karşılandı. Yüksekdağ salona getirilerken sık sık "Jin jiyan azadi" ve "Figen Yüksekdağ onurumuzdur" sloganları atıldı. 

İLGİLİ HABER: Yüksekdağ’ın avukatlarını taşıyacak otobüsler bağlandı

ADLİYE ÖNÜNE KİTLESEL ÇIKARMA

Kadın kurumları, HDP ve HDK’nin katılım çağrısı yaptığı Yüksekdağ duruşması için çeşitli illerden Ankara’ya gelmek isteyen çok sayıda kişi ve avukat, engellemelere maruz kaldı. Kimi araçlar polisler tarafından trafikten çekildi ve partililerin Ankara’ya gelmesi engellenmek istendi. Ancak çok sayıda HDP’liler araçları bağlanmasına rağmen, Eş Başkanlarının duruşmasına katılmak için Ankara’ya gelmeyi başardı. 

DURUŞMA İÇİN GELEN HEYETLER

Öte yandan, Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya başka olmak Avrupa üyesi ülkelerden 23 kişilik parlamenter ve hukukçulardan oluşan grup da Yüksekdağ’ın duruşmasını takip etmek amacıyla Ankara’ya geldi. Duruşma için gelen bazı katılımcılar şöyle: 

"Hakan Taş - Almanya Sol Parti (Die Linke) Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili, Giacomo Filibeck - Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Genel Sekreter Yardımcısı, Evin İncir - Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Temsilcisi, Thomas Schmidt - Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Hukukçular Derneği Genel Sekreteri, Ilias Panchard - Ekolojist aktivist
Isabelle de Almeida - Fransa Komünist Partisi Ulusal Konsey Başkanı, Meline Le Gourrierec - Fransa Komünist Partisi Temsilcisi, Jean-Christophe Sellin - Fransa Sol Parti / Avrupa Sol Parti Temsilcisi, Corinne Morel Darleux - Fransa Sol Parti / Avrupa Sol Parti Temsilcisi, M. Ali Çelebi - Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Temsilcisi, Sultan Şahin - Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Alevi Kadınlar Birliği Temsilcisi, İbrahim Doğuş - İşçi Partisi'nden (Birleşik Krallık) Herringey Belediye Meclis Üyesi, Arnljot Ask - Norveç Kürt Halkı ile Dayanışma Derneği Temsilcisi, Maria Hessen Jacobsen - Norveç Hukukçular Derneği Temsilcisi, Gülay Tolu - Sosyalist Kadınlar Birliği Temsilcisi."

ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN ÖNLEM

Adliye çevresinde yoğun tedbirler alınırken, duruşmada da sürpriz bir gelişme yaşandı. Avukatların verdiği bilgiye göre, hukuk işleyişinde pek görülmeyen bir uygulama olarak Yüksekdağ’ın duruşmasına Ankara Cumhuriyet Başsavcısı doğrudan duruşma savcısı olarak katılacak. Verilecek olan karara ilişkin üst mahkemeye yönelik yapılacak itirazın önünün kesilmesinin istendiğini düşünen avukatlar duruma, “O zaman AYM’den, Yargıtay’dan da birer hakim getirip yargılamayı yaptırıp bitirsinler” sözleriyle tepki gösterdi. 

ADLİYEYE GİRİŞLERE ENGEL

Öte yandan polis Adliye girişlerini tek kapıya indirdi. Adliye önünde kurulan polis noktasında ise polise resmi evrak göstermeyen kimse adliyeye alınmadı.

AYM ÖNÜNDE ENGEL

Ayrıca HDP'li vekiller her hafta yaptıkları Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklamasını, bu hafta Figen Yüksekdağ'ın duruşması öncesi saat 11.00’de düzenlemek istedi. HDP'lilerin basın açıklamasına katılmak isteyen Figen Yüksekdağ'ın avukatları, AYM önüne 150 metre kala engellendi. Avukatlar, polislerin AYM önüne gitmelerine engel olamayacağı kendilerinin hukukçuluktan gelen en doğal hakları olduğunu belirterek tepki gösterdi. 

YÜKSEKDAĞ 83 YILLA YARGILANIYOR

Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016’da Ankara’da evinin kapısı kırılarak gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Yüksekdağ hakkında Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Terör örgütü üyesi olmak’, ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’, ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ ve ‘Suç işlemeye tahrik’ iddialarıyla 30 yıldan 83 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme, yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara’ya gönderdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.