1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Saldırıyı Dünya Böyle Geçti
Demirtaş: Barış Hayal Değil, Mümkün Olduğunu Gördük

Demirtaş: Barış Hayal Değil, Mümkün Olduğunu Gördük

Demirtaş, Diyarbakır Newroz'unda "Korkutmaya çalıştınız, teslim almaya, sindirmeye çalıştınız olmadı. Daha fazla ısrar etmeyin. Gelin o barışı halklara armağan edelim" dedi.

A+A-

Diyarbakır’daki Newroz'da konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Son 3 Newroz'da halkı kucaklayan o duyguyu unutmadan kalıcı barış ve müzakere şartlarını hep birlikte oluşturalım” dedi.

Dolmabahçe mutabakat yoluna bağlıyız

Demirtaş’ın konuşmasından satır başları şöyle:

* Bütün Ortadoğu halklarına barışın müjdesini vererek, barışa giden yolun ne kadar güzel olduğunu müjdeleyerek 3 yıldır bu kutlamaları yaptık. Ama bugün ölümlerle bu Newroz'u kutluyoruz. 3 yıl şunu gördük. Barış dediğimiz bir hayal değil. Bizler eşitlik ilkeleri etrafında kilitlenirsek barışın mümkün olduğunu gördük.

* Bugün Botan'ın çocukları Mir Bedirxan'ın çocukları, bize nasıl bir miras bıraktıysa, bizler de Kobanê'den Arîn Mîrkan'ın, Cizre'den Mehmet Tunç'un mesajlarını birleştirerek, bir barış mektubu olarak İmralı'ya Başkan Apo'ya bir mektup olarak gönderiyoruz. Ördüğünüz o barış yolu, Dolmabahçe Mutabakatı'nda dile getirdiğiniz yola bağlıyız. Savaş, çatışma olağan değil. Müzakere dediğiniz şey çatışma çözümlerini ortaya koyarak ortak bir noktada buluşmaktır. 

AKP birleşitirici değil

* Kürt halkının inkarı ve bunun tehdidi üzerinden barış süreçleri yürütülemez. Barış istemek ve barış sesinin daha gür çıkması için bomba silah seslerinin durması lazım. Bizler bütün arkadaşlarımızla birlikte yeniden barış masasına dönülmesi ve yeni bir barış dilinin kurulması için inisiyatif almaya hazırız. Bu cesaret istiyor. Artık şu görülmelidir; AKP birleştirici bir parti değildir.

* Yakın zamanda yürütülen barış sürecinden dersler çıkararak, eksiklerini cesaretle masaya yatırarak yol almamız lazım. Bugün Kürtler savaş derinleşsin diye direnmiyor savaşa karşı barış için direniyor.

Newroz'u çözüme vesile yapalım

* Burada bulunan herkes çözümün yolunu gösteriyor. Korkarak, korkutarak asla hiçbir şeyi çözemezsiniz. Biz siyasi tarihimiz boyunca her zaman adil çözümlerin peşinde koştuk. Kimseye düşmanlık yapmadan ama bize düşmanlık yapanların karşısında dimdik durduk.

* Halkların kültürlerini inkar etmeden herkesin nasıl yaşayabileceğini göstermek zorundayız. Merkeziyetçiliğe karşı özyönetim modelleri ile tek dil ve tek lider sultasına, tek milletin egemenliğine karşı inşa edilmiş bir çizgidir. HDP'yi büyütmek çözümü büyütmektir. Bu Newroz'u çözüme vesile yapmak istiyoruz. 

* Korkutmaya çalıştınız, teslim almaya, sindirmeye çalıştınız olmadı. Daha fazla ısrar etmeyin. Gelin o barışı halklara armağan edelim. Türkün de Kürt'ün de anası ağlamasın artık. Son 3 Newroz'da halkı kucaklayan o duyguyu unutmadan kalıcı barış ve müzakere şartlarını hep birlikte oluşturalım.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.