1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. 'Çıldır Gölü Havzası'nda Taş Ocağı
'Çıldır Gölü Havzası'nda Taş Ocağı

'Çıldır Gölü Havzası'nda Taş Ocağı

Ardahan Çıldır Eşmepınar köyü Uzunkaya Tepesi mevkiinde kurulan taş ocağı bölgeyi zehirliyor.

A+A-

Ardahan Çıldır Eşmepınar köyü Uzunkaya Tepesi mevkiinde kurulan taş ocağı bölgeyi zehirliyor.

Suat İncedere | PolitiKARS

Aktaş Sınır Kapısı’na giden yol ve tünel inşaat şantiyesi için kurulan taş ocağından çıkan toz bulutu mera ve tarım arazisini tehdit ediyor. Toz bulutunun etkisi ile çevrede otlayan hayvanların hastalandığı ve gebe olanlarında düşük yaptığı belirtildi.

Çıldır Gölü’ne iki yüz metre uzaklıkta bulunan taş ocağı, binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği turistik tesisleri ve doğal göl manzarasını da etkiliyor.

Çevre kirliliği üzerine tepkisini dile getiren Çıldır Eşmepınar köyünün bir önceki dönem muhtarı Yaşar Topkaya: “Burada bulunan taş ocağı; köyümüzün merasını, tarlasını, çayırını olumsuz yönde etkiliyor. Bu yıl bizim köy ile çevre köylerde ineklerin buzağı atması ve kısır kalmasına neden olmuştur. Ben bir yıldır yapmış ilgili kurumlardan hukuki başvuruda bulunmama rağmen olumlu yönde bir cevap alamadım. Devletimizin çiftçiye vermiş olduğu hayvansal ve buzağı destekleri hat safhada, ama "buzağılar ölmesin" kampanyası bu ocağın çevreye saçmış olduğu zehirle birlikte havada kalmıştır.” dedi.

Topkaya: “...daha önce mevcut yere taş ocağı kurulmak isteniyor, göle yakınlığı nedeniyle ocağın kurulmasına izin verilmiyor. Ne olduysa, iki yıl geçmeden aynı noktaya ocak açma izni verildi. Şimdi buradan yetkililere soruyorum, göl mü dağa yaklaştı, dağ mı göle yaklaştı.” ifadelerini kullandı.

gol-tas-ocagi-(2)-001.jpeggol-tas-ocagi-(3)-001.jpeggol-tas-ocagi-(4)-001.jpeg

Çıldır Gölü ve AYM Kararı

Çıldır Gölü, 11 çeşit balık türü ile Türkiye'nin bölgede bulunan en büyük tektonik gölüdür. Çıldır Gölü bölgede kış ve yaz turizmine vermiş olduğu katkısı ile çevre köylerin en önemli ekonomik kazanımı oldu.

Göl kıyısında yaşayan köylüler, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Kars Susuz Porsuk Çayı ile ilgili "temiz su insan hakkıdır" kararının Çıldır Gölü ve havzası içinde uygulanmasını istediler.

gol-tas-ocagi-(5).jpeggol-tas-ocagi-(6).jpeggol-tas-ocagi-(7).jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler