Cankurtaran Tüneli, Yıl Sonuna Kadar Ulaşıma Açılacak

Cankurtaran Tüneli, Yıl Sonuna Kadar Ulaşıma Açılacak

Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş, Hopa-Borçka arasında yapımı devam eden Cankurtaran Tüneli’nin bu yıl sonuna kadar tek tüpten ulaşıma açılarak hizmete gireceğini söyledi.

A+A-

Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş, Hopa-Borçka arasında yapımı devam eden Cankurtaran Tüneli’nin bu yıl sonuna kadar tek tüpten ulaşıma açılarak hizmete gireceğini söyledi.

Artvin İl Koordinasyon Kurulu, Vali Ömer Doğanay başkanlığında toplandı. Toplantıya kaymakam ve belediye başkanları ile DSİ 26. Bölge Müdürü Celal Tokalak, Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş, Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu ve diğer yatırımcı kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

2017 yılının dördüncü dönemi itibarıyla ilde 266 projenin uygulandığını ifade eden Artvin Valisi Ömer Doğanay bu projelerin toplam bedelinin 8,2 milyar lira olduğunu, tahsis edilen toplam yıl ödeneğinin 1,1 milyar, gerçekleşen harcamanın ise 551 milyon lira olduğunu belirtti. Doğanay, "Dönem itibariyle ilimize tahsis edilmiş ve yaklaşık % 53’ü harcanmış olan 1,1 Milyar TL’lik ödeneğin sektörlere göre oransal dağılımına bakıldığında, yüzde 37,9’u baraj ve HES, yüzde 17,2’si İl ve devlet karayolu, yüzde 12,3’ü il özel idaresi, yüzde 6,3’ü tarım ve hayvancılık, yüzde 6,1’i milli eğitim, yüzde 5,8’i enerji nakil hatları, yüzde 2,7’si ormancılık ve milli parklar, yüzde 2,5’i yükseköğretim, yüzde 2,2’si gençlik hizmetleri ve spor, yüzde 7’sinin de geri kalan diğer alanlarda uygulanan projeler için tahsis edildiğini görmekteyiz” dedi.

Uygulanan 266 adet projenin dönem itibariyle 47 adedinin tamamlandığı belirten Doğanay, “181’inin çalışmalarına devam edildiği, 33 adet projenin ihale aşamasında olduğu ve 5 adet projeye de henüz başlanmadığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Doğanay, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında 2005-2017 döneminde Artvin’e 253 milyon 691 bin 549 lira ödenek tahsis edildiğini ve bu dönemde uygulamaya alınan 2 bin 619 projenin tamamlandığını bildirdi.

KÖYDES ödenekleri 2 kat arttı

KÖYDES kapsamında önceki yıllara göre ödeneğin iki kat artırılarak Artvin’e tahsis edildiğini belirten Doğanay, şunları söyledi:

“KÖYDES Projesi’nin uygulamaya alındığı 2005 yılından toplantı dönemine kadar olan dönemde (2005-2017) köylerimizin başta yol ve içme suyu olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik 2 bin 619 adet proje uygulamaya alınarak tamamlanmıştır. Bu projelerin 2 bin 11’i köy yolları, 566’sı içme suyu, 35’i sulama, 4’ü altyapı ve 3’ü de atık su alanında uygulanmıştır. Önceki yıla göre iki kat artırılmış olan 2017 yılı ödeneği ile köylerimizin ihtiyacı olan hizmetlerin ifasına yönelik çalışmalar kapsamında, dönem itibariyle, 183’ü köy yolu, 23’ü içme suyu ve 5’i de sulama suyu olmak üzere toplam 211 adet proje uygulamaktadır. Bu projelerin; 144’ü tamamlanmış (129’u köy yolu, 14’ü içme suyu, 1’i sulama suyu), 40’ının yapım işine devam ediliyor, 25’ine başlanmamış, 2’si ise ihale aşamasında bulunmaktadır.”

Cankurtaran’da tek sorun hava muhalefeti

Yıllardır açılması beklenen ve açılması yılan hikayesine dönen, Hopa-Borçka arasında yapımı devam eden Cankurtaran Tüneli’nin bu yıl sonuna kadar açılacağını dile getiren Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş ise "Açılması için cana başla çalışıyoruz. Şuanda orada tek sıkıntımız hava muhalefeti. Onun dışında bir sıkıntımızı yok. Belki başlangıçta bölünmüş yol olmayabilir, tek tünelde gidiş geliş olabilir ama o yolu açmayı düşüyoruz. 1 ay sonra veya 45 gün sonra demek biraz yersiz olur. Ne olacağı belli olmaz, belki büyük bir yağış olur işler aksar. 2018 de demeyelim bu tarihte çok öteye olur" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.