1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS GÜNDEM

  4. Emekli TRT Muhabiri/Gazeteci Burhan Akyıldırım Hayatını Kaybetti
Birtane'den Başbakan Erdoğan'a Soru Önergesi

Birtane'den Başbakan Erdoğan'a Soru Önergesi

HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM'ye soru önergesi verdi.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa’nın 98. İç Tüzüğün 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Birtane’nin verdiği soru önergesi şöyle:

“Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinden aldığımız bilgiye göre, katılım payı köylülerden bağış adı altında alınacak ve Kaymakamlıkların hesabında toplanacaktır. Köylüler ise gönüllülük esasına göre olsa dahi katılım payı adı altında alınacak paranın denetlenemeyeceği, köylerin alt yapı çalışması bedelinin hakkaniyete uygun belirlenmediği, ayrılan ödeneğin amacına uygun kullanılmayacağı konusunda kaygı taşımaktadırlar. Ayrıca katkı payı ödemeyen köylere hizmet gitmeyeceği, bireysel katkı yapmayan köylülerin ise destek kredilerinden yararlanamayacağı ileri sürülmektedir.

Bazı kaymakamlar ise bu oranı yüzde 25’e çıkarmıştır. Hiçbir geliri olmayan, elektrik borçlarını dahi ödeyemeyen köylülerden, devletin en asli görevi olan altyapı çalışmaları için katılım payı talep edilmesi kabul edilemez. Kaldı ki vatandaşlarımız zaten vergi ödüyor ve bu vergiler kamusal hizmetler kapsamında alınıyor. Ancak köylerin içme suyu ve yol problemleri dahi had safhada iken, hiçbir hizmetin gitmediği köylülerden katılım payı alınması açık bir eşitsizliği de beraberinde getiriyor. Şehir merkezlerinde oturan hiçbir vatandaştan katkı payı adı altında böyle bir ücret alınmıyor. Bu düzenlemenin tüm Türkiye köyleri için geçerli olduğuna dair de bir düzenleme yoktur. Bu karar Kars halkı, köylüler ve muhtarlarla ortaklaşarak alınmış bir karar değildir. Bu nedenle düzenleme hakkında bir inceleme yapılarak, köylere hizmetin bedelsiz götürülmesi sağlanmalıdır”

Birtane verdiği önergede ayrıca: “Önceki dönem Kars İl Genel Meclisi tarafından böyle bir karar alınmış mıdır? Bu karar sizin bilginiz dâhilinde mi uygulamaya koyulmuştur? Bu kararın yasal dayanağı nedir? Vergisini ödeyen köylülerden alt yapı hizmeti karşılığı ücret talebi hangi mevzuata göre yapılmaktadır? Türkiye’deki bütün köyler için böyle bir karar alınmış mıdır? Bu karar kamusal hizmetlerde bütün vatandaşların eşit haklara sahip olduğu ilkesine uygun mudur?” sorularının da cevaplandırılmasını istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.