1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Japonya’da 6.9 Şiddetinde Deprem
Barzani’den Referandum Sonrası İlk Açıklama

Barzani’den Referandum Sonrası İlk Açıklama

IKBY Başkanı Barzani’den ‘komşu’larına mesaj: Referandum sınırlar çizilsin diye yapılmadı...

A+A-

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani, bağımsızlık kararı çıkan referandum sonrası komşu ülkelere sakinlik ve diyalog tavsiyesinde bulundu, referandumun sınırların çizilmesi için yapılmadığını söyledi.

Görüntülü mesaj yayınlayan Barzani, Irak’ın 2005’teki anayasayı işletmediğini savunarak bu nedenle Kürdistan halkının referandum yoluna gittiğini kaydetti.

Halkın iradesine saygı gösterilmesini isteyen Barzani,“Referandum sınırların çizilmesi için değildir” dedi

Diyaloga hazır olduklarını, komşularla bir sorun yaşamak istemediklerini yineleyen Kürdistan lideri, komşu ülkelerden Erbil-Bağdat hattındaki sorunların çözümüne yardımcı olmalarını istedi.

Kürtlere kimyasal saldırı yapıldığında Türkiye ve İran’dan dostluk gördüklerini anlatan Barzani, şöyle devam etti:“Uluslararası topluma da sesleniyorum. Biz terörle savaşta en önde savaştık, milyonlarca insana kucak açtık. Siyasi taraflara bu konuda siyasal çekişmeleri bir kenara bırakarak yurtseverlik bilinciyle referanduma yaklaşsınlar. Tüm gençlere de referandum sonuçları açıklandığında sevinçlerini medeni yollarla yaşasınlar. Referandum bir suç değil ve uluslararası sözleşmelere aykırı değildir. Önümüzde parlak bir ufuk açılmıştır. Uluslararası koalisyonun bir parçası olarak IŞİD’e karşı savaşacağız. Tehdidi bırakın, gelin dost iki komşu olalım.”

‘Komşu’lara çağrı

Anayasa ihlal edildiği için kendi kaderlerini tayin etme hakkında sahio olduklarını savunan Barzani, sözlerini  şöyle südürdü: “Kimse bize sitemde bulunmasın. Irak’a, komşular ve uluslararası topluma özel bir mesajım; ciddi ve sakin bir şekilde yaşananları ele almalarını talep ediyorum. Başarısız bir deneyim sürdürmenin anlamı yok. Irak hükümetine çağrım; yaptırım ve cezalandırma yerine, diyaloga başlayalım. Her iki taraf için de en iyi yol diyalogdur. Hükümetler arası siyasi ihtilaflar, halk arasında gerginliğe yol açmamalı. Kürdistan bölgesinde yaşayan mülteciler, evlerine dönene kadar güvende olacaklar. Kürdistan halkına, verdiği kurbanlara karşı cezalandırılma tehdidiyle yanıt verilmesini şaşkınlıkla karşılıyoruz. Kürdistan halkı olarak, bugün her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacımız var. Bütün ihtilafları bir tarafa bırakarak, birlik olmalıyız. Referandumda yeni bir sürece geçildi. Irak hükumeti halkı tehdit etmeyi bırakmalıdır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.