1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars Halk Eğitim’de Yaz Kursları Başladı
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının Açılışı Yapıldı

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattının Açılışı Yapıldı

Azerbaycan’da “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu” hattının açılışı yapıldı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’da “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu” hattının açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asırlık proje “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK)” hattının açılışına katıldı. İpek yolunu yeniden canlandırmak amacıyla yapılan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ortaklaşa hayata geçirdiği demiryolunun açılışına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de katıldı.

BTK Demiryolu hattının ilk treninin bugün 30 Ekim Kars’ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 97’inci yıldönümünde yola çıkacak olması da büyük heyecana neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer liderlerle tren yolculuğu yaparak Alat istasyonuna varacak. Erdoğan, sonrasında liderle akşam yemeğine katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikili görüşmelerini ise yarın gerçekleştirmesi bekleniyor.

“1 milyon yolcu taşınacak”

BTK Demir Yolu hattıyla başlangıçta 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Hattın kapasitesinin 2034 yılında ise 3 milyon yolcu 17 milyon ton yüke ulaşması hedefleniyor. İhalesi 2007’de yapılan ve Temmuz 2008’de temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin 79 kilometresi Türkiye’den, 246 kilometresi Gürcistan’dan, 504 kilometresi ise Azerbaycan’dan geçiyor. Projenin ülkemize getirisinin yıllık 1 milyar dolar olması bekleniyor.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.