1. HABERLER

  2. KÖŞE YAZISI 'MAKALE'

  3. Aysel Güven: Söylesem Tesiri Yok, Sussam Gönül Razı Değil!
Aysel Güven: Söylesem Tesiri Yok, Sussam Gönül Razı Değil!

Aysel Güven: Söylesem Tesiri Yok, Sussam Gönül Razı Değil!

Bugün ‘’Dünya Kız Çocukları Günü’’. Taliban'ın kafasına ateş ederek öldürmek istediği ve bugün Pakistan'da kız çocukların eğitimi için mücadele veren 17 yaşında Malala Yusufzay Nobel Barış Ödülü'nü aldığı gün.

A+A-

SÖYLESEM TESİRİ YOK, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL!

Bugün ‘’Dünya Kız Çocukları Günü’’.  Taliban'ın kafasına ateş ederek öldürmek istediği ve bugün Pakistan'da kız çocukların eğitimi için mücadele veren 17 yaşında Malala Yusufzay Nobel Barış Ödülü'nü alarak günün önemini taçlandırdığı ve dünya kız çocukların sorun ve mücadelelerinin görünür kılındığı gün. Bu haber; içinde bulunduğumuz şu kötü günlerde dünyada ve ülkemizde özellikle de komşularımızda meydana gelen korkunç olaylardan sonra içimizi serinletti.

Yüz elliden fazla kurumsal üyesiyle dört STK ağı… Türkiye’deki BM kuruluşları… ve çocuğun insan haklarına inan herkesin katılmaya çalıştığı bir paneldeydim. Birçok konularda değerli katılımcılar bilgilerini paylaştılar. Son yıllarda ülkemizde Yeni Türkiye anlayışı içerisinde hükümetler tarafından dayatılan yasa ve yaptırımlarla kız çocuklarımıza zeval gelmiştir. Ve görünen o ki gelmeye de devam edecektir. Hükümetin son yıllarda eğitim sisteminde sık sık yaptığı değişiklikler, sınav sistemlerinde sürekli farklılıkları ve sınav sonuçlarındaki çoğu kanıtlı şaibeler, 4+4+4,  imam hatip okulları furyası, ilkokullarda türban serbestliği, talim terbiyenin okul ders kitaplarında toplumsal cinsiyet konularından ısrarla uzaklaşması, eğitimde evlenme serbestliği, aile içi ensest ilişkilerin çocuklarda yarattığı travmalar, savaşların ve göçlerin neden olduğu kız çocuklarına şiddet gibi çok ama çok önemli konulara çok az yer verilmesi manidardır.

Bıktım artık bıçak sırtı vaziyetlerde kız çocuklarının, kadınların hatırlanmasından.

Bıktım artık kendisini Müslüman çizgilerine sokan, kendisine demokrat diyen iki yüzlü yöneticilerden!

Bıktım 10 yaşındaki yavrucağa türban giydirerek cinsel kimlik dayatan, onu bir kız çocuğundan kadına dönüştürerek ibadet ettiğini sanan gafillerden!

Bıktım dini esasları, neoliberal-gerici iktidarının temel dayanağı haline   getirenlerden!

Bıktım kendi fıtratına uygun olarak önce kız çocukları ve kadınları denetim altına almak isteyen düzenden!

Bıktım temel eğitimde önce dini derslerin yoğunluğunu artıranlardan!

Bıktım henüz çocuk yaşındaki lise öğrencileri için evlilik serbest hale getirenlerden!

Bıktım vahşet çetesi IŞİD'in Arap şeyhlerine, üç kuruşa sattığı bebelere kör, sağır, dilsiz kalan zalimlerden!

Bıktım yalnızca kendi ölüsüne ağlamayı marifet bilen ikiyüzlülerden!

Bıktım Bir hiçlik içinde debelenip durmaktan, bilgisizliğin baş tacı bilgenin ayak altına alınmasına

Bıktım her şeyin fiyatını bilen, değerini bilemeyen siliklerden!

Gün yelkenleri rüzgârla şişirme zamanı...

Bilesiniz ki, biz bu ülkenin aydınları olarak haram sofralara oturmayacağız, haram lokmalardan yemeyeceğiz, zalime boyun eğmeyecek, mazluma sırtımızı dönmeyeceğiz, kız çocuklarımıza sahip çıkacağız…

Dr. Aysel GÜVEN / Ankara

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.