Ayhan Bilgen Açıklamalarda Bulundu

Ayhan Bilgen Açıklamalarda Bulundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kars’ta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

A+A-

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Kars’ta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

HDP’li Ayhan Bilgen Türkiye’de çok can yakıcı sorunlarının olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Başkan Ahmet Davutoğlu’nun yurt dışında olmasının ciddi bir talihsizlik olduğunu belirtti.

HDP Kars İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Türkiye’de daha önce bir benzerini 12 Eylül arifesinde görülen kahvehane taramalarının sistematik biçimde İstanbul’da yeniden farklı semtlerde yaşandığını söyledi. Bilgen, “Ne yazık ki ülke gündeminde çok can yakıcı sorunlar olmasına rağmen, hem Cumhurbaşkanının, hem de Başbakanın yurt dışında olması ciddi bir talihsizliktir. Önemli bir aslında siyasal krizin arifesindeyken Ankara, her ikisinin de yurt dışı gündemine odaklanmış olması kaygı vericidir. Türkiye’de daha önce bir benzerini 12 Eylül arifesinde gördüğümüz, şahit olduğumuz, kahvehane taramaları sistematik biçimde İstanbul’da yeniden farklı semtlerde yaşanıyor. Bu aslında tıpkı 12 Eylül öncesinde nasıl işte bu kaostan, bu krizden, bu sivilleri hedef alan saldırılardan kurtulmak için asker yönetime el koysun duygusunu güçlendirmek için bu beklentiyi, bu algıyı inşa etmek için kullanıldıysa, muhtemelen önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin kaostan, krizden çıkmasının ancak başkanlıktan geçeceği, başkanlık sisteminden geçeceği algısını geliştirmek için kullanılacaktır. Dolayısıyla da bu tüp durumları, bu tip aslında bütün sivilleri, toplumu tehdit eden riski biran önce görmek ve bunun karşısında siyasal sorumluluk geliştirmek gerekiyor” dedi.

Bir spor kulübün baskıya maruz kaldığını ifade eden Bilgen, “Türkiye ne yazık ki çocuklar ölmesin, maçada gidebilsinler cümlesi dolayısıyla bir spor kulübünü sanki suç işlemiş gibi baskıya maruz kaldığı, işte cezalandırıldığı, seyircisiz maç oynamaya yönlendirildiği bir ortamda bütün bunları konuşuyor. Yani bir ülke eğer ‘çocuklar ölmesin’ cümlesi de tehdit olmaya başlamışsa, siyasal iktidarı tehdit eden, korkutan bir cümle haline gelmişse, o ülkede gerçekten kaygı duyulacak, endişe edilecek ciddi bir tehlike var demektir” diye konuştu.

Dün itibariyle Ankara Üniversitesi’nde, birçok üniversitede benzeri yaşanıyor. Ankara Üniversitesi’nde 70 imzacı akademisyen ile ilgili araştırma, soruşturma başlatıldı diyen HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, “Daha önce bunun kötü örneklerini Türkiye yaşadı. 1960 öncesinde Demokrat Parti’de üniversitelerle, muhalefetle çok ciddi bir gerilime girmişti. Ve o dönemde de işte mülkiyeyi, Türkiye’nin en eski üniversitelerinden birisini, en eski fakültelerinden birisini Konya’ya sürmek gibi, Konya’ya göndermek gibi bir arayışlar başlamıştı siyasal iktidarda, evet bugün üniversiteleri sürmek, başka bir şehre taşımak gibi planlar yapılmıyor. Ama bir üniversitede 70 akademisyen düşüncesini açıkladı diye soruşturmaya tabi tutuluyorsa, yargılamaya, işte işinden edilmeye yönelik bir tehditle karşı karşıya bırakılıyorsa bu ciddi bir biçimde endişe edilecek bir durumdur” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.