1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Ardahan'da Darbeye Karşı Bildiri İçin Toplandılar
Ardahan'da Darbeye Karşı Bildiri İçin Toplandılar

Ardahan'da Darbeye Karşı Bildiri İçin Toplandılar

Ardahan Yerel İrade Platformu İlçe Belediye Başkanları, STK Başkanları, Siyasi Parti İl Başkanları ve Mahalle Muhtarları, Belediye Başkanı Faruk Köksoy Başkanlığında toplandı.

A+A-

Ardahan Yerel İrade Platformu İlçe Belediye Başkanları, STK Başkanları, Siyasi Parti İl Başkanları ve Mahalle Muhtarları, darbeye karşı bildiri açıklamaları, Belediye Başkanı Faruk Köksoy Başkanlığında toplandı.

Platform başkanı olarak söz alan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, “Bugün 15 Temmuz’da halkımıza, milletimize ve vatanımıza her türlü mukadderatımıza karşı yönetilmiş bir darbe girişiminin protestosu ve lanetlenmesi için burada toplandık. Teşvik ettiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum.

Aramızda il başkanlarımız ( CHP İl Başkanımız, Belediye Başkanları, Belediye Başkan Vekilleri, Kent Konseyi Başkanı, Sığır Yetiştiriciliği Birlik Başkanımız, çeşitli sendikalarımız, muhtarlarımız, Belediye Meclis Üyelerimiz, Kızılay, Şoförler Odamız, Esnaf Odamız, Ticaret Odası Başkanımız, Arıcılar Birliği Başkanımız, Ziraat Odası Birlik Başkanımız ve Meclis Başkanımız kısacası halkımızın sivil unsurlarının temsilciliğini yapan milli irade burada bulunmaktadır. Hepinizi saygıyla selamlıyor, hepinize tekrardan hoşgeldiniz diyorum. Özelikle İlimizde Ardahan Yerel İrade Platformu diye bir platform gerçekleştirmiş olup; platformun belirli aralıklarla devam etmesi yönünde oy birliğiyle karar alınmıştık. İşte böyle bir platformda tekrar birlikteyiz. Burada şu konuya değinmek istiyorum; bildiğiniz gibi darbelerin bıraktığı zulme, mazlumiyeti, mağduriyeti en çok çeken sivil halktır. Sivil halkın temsilci idaresi buradadır. Tabii bu darbe ve darbeler sürecinin ne anlama geldiğini biraz önce arz ettiğimiz gibi, sivilin çektiği mağduriyeti, mazlumiyeti temsilen siz buradasınız.

Ben size yaklaşık iki asır öncesinden başlayarak anlatmak istiyorum. 3.Selim Dönemi 1826 Yeniçeri Ocağının kapatılması daha sonra 1900 yılarında çeşitli yeni kurulan ordular içinden çıkmış darbeler olmuştur.

Cumhuriyet Devletimizin kuruluşundan bu yana mağlum olduğu üzere,1960.1971.1980 darbeleri 28 Şubat süreci ve hepsini artıracak şekilde milletin malına, canına namusuna, bayrağına yine milletin silahlarını, uçaklarını, tanklarını çalarak halka yönelmiş bir takım darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kaldık.

Yaklaşık 10 gündür detayları izliyoruz, takip ediyoruz ve her detayı gördükçe dehşete kapılıyoruz. Bu darbenin başka bir özeliği de satın alınmış piyon durumuna düşmüş kişilerin, milletimizin göz bebeği silahlı kuvvetlerimizin içinden çıkması bizi üzmüştür.

Burada toplanmamızda en önemli amaç; milli iradeye katkı yapmak ve duruma olan tepkiyi ortaya koymaktır. Ülkemizin kardeşliğe, birliğe ihtiyacı olduğu bu dönemde, bütün şehirlerimizde, ülkemizin bütün illerinde, bütün beldelerde kısaca vatanın her köşesinde bu milli dayanışmayı, mili birliği, bu kenetlenmeyi, bu kardeşlik atmosferini izliyor, görüyoruz. Bu bizi ayrıca mutlu ediyor.

Geleceğimize yönelik bu tranva oluşturan darbe teşebbüsünün, kısa sürede rehabilite edileceği, iyileştirileceği umudunu temenni ediyoruz. Bu anlamda burada milli birliğimizin, halkımızın, temsilcilerimizin kol kala, el ele bir arada oluşu tekrar takdire şayandır. Bu sürecin tedavi edilip, atlatılmasına çok büyük katkısı olacaktır. Bu anlamda ben elbette uyanık olmanızı, çocuklarınıza yakın tarihinizi anlatmanızı, öğretmenizi öneriyorum.

Biliyorsunuz geldiniz taziye verdiniz. Allah razı olsun. Babam kısa süre önce rahmetli oldu. Kendisi ilkokul mezunu olmasına rağmen, küçük yaşlarda bize öğrettiği vatan, millet duygusu, devletin bekası bize de düşen vazifedir. Çünkü her şey gidiyor kalıcı olan bu duygular ve düşüncelerdir. Bu anlamda bu kardeşliğe katkı sağladığınız için hepinize tekrar teşekkür ediyorum.

Son cümle olarak darbeleri kınıyor değerli ve yaşatılması gereken demokrasidir diyerek cümlelerimi bitiriyorum. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

CHP İl Başkanı Yalçın Taştan

Değerli Ardahanlılar; 15 Temmuz günü bir darbe teşebbüsü gerçekleşti. Türkiye’de her bir vatandaşın olarak her keskin darbeye karşı olacak düşüncesindeyim. Bu insanın doğasında olmalı farklı yetişmişse farklı bilinçlendirilmemişse farklıdır. Normalde zaten karşı olması lazımdır. Bu darbeye tüm siyasi partilerin karşı olduklarının ilan ettiler ve lanetlediler.

Değerli Ardahanlılar; bu Cumhuriyet kolay ve kendiliğinden kurulmadı. Hepiniz yakın tarihimizi çok iyi biliyorsunuz elbette ki; Osmanlının çok şanlı bir tarihi vardı ama 1900’lü yıllar da geldiği noktayı hepimiz gördük maalesef.

Bu halk yoktan bir devlet ve ulus yarattı. Gazi Mustafa Kemal’in Önderliğinde; orduları yok, tersaneleri kapatılmış durumdayken, iste o zaman Mustafa Kemal’in dediği gibi, “ Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir.” O bilinçte o ruhla benim düşüncem partim ve şahsım Türkiye’de dört darbe olmuş bu darbelerin ikisinde iyi nasiplenmiştir. Yani 12 Mart VE 12 Eylül’ü çok yoğun ve canlı yaşayan hemşerilerinizden biriyim. Her ne sebepten olursa olsun cuntacılığın, darbenin, diktenin insanlıkta yeri yoktur, olmamalıdır. Buna kesinlikle her yurttaşımızın karşı olduğuna inanıyorum.

Değerli Arkadaşlar; yine Mustafa Kemal’in dediği gibi “ Adalet mülkün temelidir.“ Elbette darbecilere ders vereceğiz, onlara zaten Türk halkı dersini verdi. Bundan sonrası artık yargının, hukuk içerisinde kalacağına devletimizin, hükümetimizin o inançla bu darbeyi diktası Faşizmi lanetliyorum ve kahrolsun Faşizm diyorum.

Değerli Ardahanlılar; Sayın Başkanıma ve platformu oluşturanlara hakikatten teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir konudur; elbette 15 Temmuz darbe girişimi Ardahan’ın sorunlarındandır. Bu platformu devam ettirmemiz gerekir. Hepinize teşekkür ediyorum.

DSP Ardahan İl Başkanı Mustafa Morkoç

Öncelikle katılımlarınızdan dolayı başta Belediye Başkanımız Sayın Faruk Köksoy olmak üzere, hepinize teşekkürlerimi sunarım. 15 Temmuz askeri darbesini kınıyor ve nefretle lanetliyorum.

Ardahan İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Yunus Baydar

Başta Ardahan Belediye Başkanı olmak üzere tüm katılımcılara katılımdan dolayı teşekkür ediyorum. Yaklaşık 9 gündür nöbet tutmaktayız. Başta Sivil Toplum Kuruluş Başkanlarımız olmak üzere herkese teşekkürlerimizi sunuyorum. Özelikle bugün Sayın Ardahan Belediye Başkanı, siyasi partilerimizin Belediye Başkanlarının bir araya gelmesi Türkiye’de ayrı bir iklimin oluşmasına bu anlamda vesile olmuştur.

Ben başta 15 Temmuz gecesinden itibaren bütün siyasi partilerimizin genel başkanlarımıza tüm başkanlara, ülkenin her bir bireyine açıkçası minnet ve şükranlarımı sunmak istiyorum. Çünkü o geceden itibaren gösterdikleri sağduyu ve feraset ve duyarlılık belki bizim bugün burada bir araya gelerek birlikteliğimizin daha da pekiştirmemize vesile olmuştur. Bundan dolayı biz birlik olarak basın açıklamasıyla darbeye karşı tepkimizi ortaya koyduk inşallah bu yaşanmışlıklar bizlere gelecek anlamında da yol gösterici olacaktır.

Ben hakikaten 16 Temmuz sabahı neyle uyanacağımızı düşünmek bile istemiyordu. Bugün Allaha şükür O günleri yaşamadık. Cenabı Allah inşallah bizlere o günleri bir daha göstermez. Burada Ardahan’da gerçekten önemli bir sınav verdik. Gerek 15 Temmuz gecesi bütün siyasi parti mensupları iyi kötü çalışmış ve herkesi o gün dışarlarda gördük. Hakikaten Ardahan’da demokrasiye inanan demokrasi sahibi yüksek bir topluluk mevcuttur. Türkiye’de de bu yaşanıyor. İnşallah gelecek bu günlerden daha güzel olur. Hepinize saygılar sunuyorum. Teşekkür ediyorum.

Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sunal

Çok Değerli katılımcı Başkanlarımız, arkadaşlar ve birlikteliği kendisine ilke edinen çok değerli Ardahanlı kardeşlerim; elbette başkanlarımız siyasi parti başkanlarımız konuştu ama hepimiz yapılan bu haksızlığı lanetliyor, nefretle kınıyoruz. Kahrolsun Faizim diyorum.

Değerli Arkadaşlar, Sevgili Ardahanlılar; bu gibi birliktelikleri güzellikleri insanların bir araya gelmeleri için ila da böyle bir oluşumu beklememize gerek yok. Ardahan birlik ve beraberliğini dilediği zaman hedefine ve amacına ulaşan bir toplumun kardeşliği, beraberliği içerisinde olduğumuza inanıyorum.

Siyaseti bir tarafa bıraktığımızda açık konuşmakta fayda var; her zaman birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Halk iradesine baskı yapan haksızlık yapan cuntacıları kınıyor ve lanetliyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.

AK Parti Ardahan İl Başkanı Yusuf Demirci

Ardahan’ımızın Temsilcileri, STK’ları, Değerli Yöneticiler ve Ardahan Halkı; sizleri saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Demokrasi nöbetimizin onuncu gününde buraya iştirak ettiğiniz için başta Ardahan Belediye Başkanı Sayın Faruk Köksoy’ a organizasyonu yaptıkları için teşekkür ediyorum.

Hep söylüyorum 15 Temmuz 2016’da daha önceki konuşmamda söyledim. Bu memleket bize gökten zembile inmedi. Kürdiyle, Türküyle, Sunisiyle ve Ailevisiyle ecdadımızın kanı bu topraklara düştüğü için; bu topraklar bize aziz kılındı.

Değerli Ardahanlılar; Cumhuriyet Tarihi boyunca darbelerle ilk kez karşılaşmıyoruz. 1980 yılında 1971 yılında 1960 yılında hatta 21 Nisan 28 Şubat sürecine bakarsak; Cumhuriyet Tarihi; hak ile batıl hep bir mücadele içerisindedir. Fakat emin olun ki; dünyanın kuruluşundan beri hak ile batıl mücadelelerinden hiçbirisi 15 Temmuz 2016’dakine benzemiyor. Düşünün Kurtuluş Savaşı döneminde dahi Ruslar Polatlı’ya kadar gelmiş buna rağmen mili iradenin temsil edildiği meclisi bombalamaya teşebbüs etmemiştir. Bu bir darbe bile değil, bir cinnet, cinayet bir intihardır. Bu çocuklarımızın aydınlık yarınlarına darbe vurmak girişimidir. Şükürler olsun Kürdü, Türkü, Sunisi, Alevisi, Sağcısı ve Solcusuyla, bir şehit gibi dimdik bir şekilde atlattık.

Ayrıca yine bir şeyi sık vurgulamak istiyorum. Kurtuluş Savaşı boyunca Çanakkale’de Sarıkamış’ta Galiçya’da Yemen’de mücadelenin belirdiği her cephede olağanüstü hikâyeler duymuşuzdur. Hayatın akışına aykırı şeylerdir. Bu tür şeyleri uzaklarda aramayın. %52 oyla Cumhurbaşkanlığına gelmiş, halkın iradesiyle seçilmiş bir Cumhurbaşkanı kaldığı otelden ayrılıktan 15 dk sonra otel basılıyor. Bir orduyu yok edecek tarzda mühimmat ve cephaneyle saldırıya geçiliyor. Cumhurbaşkanının oradan ayrıldığını duydukları zaman ve havaalanı gittiğini öğrendiklerinde ve 1. Ordu Komutanın ”Siz Ankara’ya gitmeyin İstanbul’a gidin tehlike var.” demesiyle ve hava alanına uçağın sivil kodla girmesi havada 50 m yakınından jetlerin geçmesine rağmen Marmara’daki otel baskınından yaklaşık 4-5 saat sonra Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Atatürk Hava Limanına sağ salim inmesi mucizenin ta kendisidir. Sadece Recep Tayip Erdoğan değil Aziz Türk milletine Yaradan’ın elinin dokunduğunun somut bir göstergesidir. Şükürler olsun diyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.