1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. HDP İstanbul İl ve İlçe Binalarına Gece Baskını
Akkuyu Nükleer Santrali'nin Temeli Atıldı

Akkuyu Nükleer Santrali'nin Temeli Atıldı

Putin ve Erdoğan video konferans yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini birlikte attı.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkan seçildikten sonraki ilk yurt dışı ziyareti için Türkiye’de.

Putin ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 15.12'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Putin'i havalimanında Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve Rusya Büyükelçiliği yetkilileri ile Ankara Valisi Ercan Topaca ve Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kip karşıladı.

Karşılamanın ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na hareket eden Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. Ardından da Putin ve Erdoğan video konferans yoluyla Akkuyu Nükleer Santrali Temel Atma Töreni'ne katıldı.

PUTİN: AKKUYU ÇEVRE DOSTU OLACAK
Törende kısa bir konuşma yapan Putin, Akkuyu Nükleer Santrali'nin güvenli ve çevre dostu olacağını ileri sürdü ve  "Türkiye'de yeni bir sektör oluşturuyoruz" dedi. Putin, "Akkuyu NGS'yi 2023 yılında hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Bu proje, Türk-Rus ilişkilerinin bir simgesi haline gelecek. Rusya'daki benzer santrallerde kullanılan en iyi ve modern teknolojileri Akkuyu'da da kullanacağız. İnşaat sürecinde öncü mühendislik kararları, ekonomik açıdan verimli ve güvenilir teknolojiler uygulanacak" şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: TARİHİ BİR ANA TANIKLIK EDİYORUZ 
Putin'in ardından söz alan Tayyip Erdoğan da "Bugün gerek ülkemizin kalkınması gerekse Rusya Federasyonu ile enerji işbirliğimiz adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Rusya ile birlikte pek çok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz. 2023'te en büyük 10 ekonomiden biri olmayı hedefliyoruz" dedi. Erdoğan sözlerini "Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dahil olmuş olacaktır. Böylece Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını enerji alanında da tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız" şeklinde sürdürdü. 

Konuşmaların ardından iki lider nükleer santralin temelini birlikte attı. 

Törenin sonrasında Erdoğan ve Putin, daha sonra baş başa görüşecek. Görüşmenin ardından Erdoğan ile Putin'in eş başkanlığında, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyinin 7'inci toplantısı gerçekleştirilecek.

Putin yarın da Ankara'da düzenlenecek Suriye konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'ne katılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.