Ailelere Uzmanlardan ’Ergenlik’ Uyarısı

Ailelere Uzmanlardan ’Ergenlik’ Uyarısı

Çocuk ve ergen jinekolojisi üzerine toplumda ciddi bir bilgi birikimi olmadığı, ailelerin çocuklarında ergenlik belirtileri gördüğünde bu alanda uzman bir doktora başvurmaları gerektiği belirtildi.

A+A-

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gök, çocuk ve ergen jinekolojisi üzerine toplumda ciddi bir bilgi birikimi olmadığını, ailelerin çocuklarında ergenlik belirtileri gördüğünde bu alanda uzman bir doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

Kadın hastalıkları ve doğum içerisinde ele alınan çocuk ve ergen jinekolojisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gök, önemli bilgiler verdi. Ergenlik döneminde psikolojik adaptasyon sorunları ortaya çıktığını dile getiren Gök, "Çocuk ve ergen jinekolojisi, daha çok çocukluk ve ergenliğe giriş döneminde üreme organlarında ve vücudun diğer bölgelerinde oluşabilecek olan sorunları inceleyen kadın hastalıkları ve doğum branşının bir bölümüdür. Normal jinekolojiden farklı olarak, yaş itibari ile, vücudun hormonal dengesi ve üreme sistemi anatomik olarak daha farklıdır. Aynı zamanda çocuk ve ergenliğe giriş döneminde olan yaş grubuna, psikolojileri ön planda tutularak yaklaşılmalıdır. Bu yüzden daha geniş ve farklı bir kategori altında incelenmesi gerekir. Genç kız adayı çocuklarımıza daha hassas davranmak, sorunlarını anlamaya çalışmak çok önemli. Görülen bazı belirtilerin çocuğun yaşı ile uyumlu olup olmadığı, doğru sırayı izleyip izlemediği ve görülen belirtilerin herhangi bir hastalığın belirtisi olup olmadığı da iyi tahlil edilmesi gerekiyor" dedi.

"Toplum olarak doğru bildiğimiz yanlışlar var"

Ergenlik belirtilerinin dışında en sık görülen jinekolojik hastalığın enfeksiyonlar olduğunu dile getiren Gök, şöyle konuştu:

"Çocuklarda kanamaların sebebi daha çok tahriş ve çocukların bölgeyle bilinçsiz olarak oynamaları olabilir. Akıntının temel sebebi de genellikle enfeksiyonlardır. Nadiren olsa da, kanamalar vücuttaki başka bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Her kanamayı tahrişe enfeksiyona bağlamamak, üzerine gidip araştırmak gerekir. Çocukluk ve ergenliğe giriş aşamasında olan kızımıza doğurgan çağdaki kadınlara yaklaştığımız gibi yaklaşamayız. Eğer onlar gibi yaklaşırsak aramızdaki iletişim sağlıklı olmaz. Bu yaşlardaki genç kız adaylarımıza, bir baba, bir ağabey gibi yaklaşmak, aradaki iletişimi güçlü tutmak tedavi için çok önemli. Her ergenlik çağındaki çocuğun, en az bir kez değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü normal olarak kabul edilen bazı durumların, aslında normal olmadığını muayeneyle görebiliyoruz. Toplum olarak doğru bildiğimiz yanlışlar var. Bu dönemde profesyonel anlamda bir destek alınması gerekiyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.