1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Fon Davası | İfadelerde Adı Geçen Nuri Köşkdere, AK Parti'den İstifa Etti
Ahmet Şık AİHM'e Başvurdu

Ahmet Şık AİHM'e Başvurdu

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurarak, 'serbest bırakılmasına karar verilmesini' talep etti.

A+A-

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurarak, 'serbest bırakılmasına karar verilmesini' talep etti.

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Ahmet Şık’ın hukuki süreci AİHM’e taşındı. Şık adına gazete avukatlarının yaptığı başvuruda, 2014 yılında AİHM’nin kendisiyle ilgili verdiği kararı emsal gösterildi.

Başvuruda, Şık’ın, 2011 yılında Gülencilerin polis içindeki örgütlenmesini anlattığı kitap yazdığı için tutuklanarak 1 yıl 1 hafta cezaevinde kaldığı ve basılmamış kitabının toplatıldığı hatırlatıldı. ‘Şık’ın polis ve adliyede örgütlü Gülenciler’ tarafından açılan bu davadan geçen ay beraat ettiği belirtilen başvuruda, bu davadaki tutukluluğu ile ilgili AİHM’nin 2014’te verdiği ihlal kararı emsal gösterildi. AİHM’nin bu kararda Şık’ın ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’ ile ‘ifade özgürlüğü’nün ihlal edildiğine hükmettiği anımsatılan başvuruda “Gazetecilerin haksız biçimde tutuklanması artık kronikleşmiştir ve başvurucunun tutuklanması bunun simgesel bir örneğidir” denildi.

AİHM’nin 2014 yılındaki Ahmet Şık kararında gazetecinin tutuklanmış olmasını ve tutukluluk halinin sürdürülmesini baskı ve otosansür olarak gördüğü ifade edilen başvuruda, şöyle denildi: “2017 yılı tutuklamasına ilişkin bu başvuru ile Şık-Türkiye kararında incelenen konu ve yapılan tespitler arasındaki ilişki, hem başvurucu yönünden, hem de tüm gazeteciler yönünden yargı kaynaklı büyük bir tehdide işaret etmektedir. Başvurucunun tutuklanması ile Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin tutuklanması arasında paralellik mevcuttur. Cumhuriyet yazar, yönetici ve avukatlarına ilişkin tutuklamalar, başvurucuya yönelik tutuklamanın tekil değil sistematik bir ‘yargısal taciz’ uygulaması olduğunu göstermektedir.”

AYM 3.5 AYDIR BEKLETİYOR

Şık’ın Anayasa Mahkemesi’ne 3.5 ay önce yaptığı başvurunun hâlâ görüşülmediği vurgulanarak, AİHM’nin bu başvuru ile Şık’tan 2 ay önce tutuklanan Cumhuriyet gazetesinin yazar, yönetici veya avukatlarının AİHM’ye yaptığı başvuruyu birleştirmesi istendi.

Başvuruda, Şık’ın derhal salıverilmesi ve 20 bin Euro tazminata karar verilmesi istendi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.