1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Yaralı 'Kerkenez' Tedavi Altına Alındı
Ahilik Haftası, Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Ahilik Haftası, Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Eylül ayında kutlanan Ahilik Haftası, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

A+A-

Eylül ayında kutlanan Ahilik Haftası, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Hafta dolayısıyla Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk anıtına, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının çelenginin konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Ardından da yılın ahisi seçilen Selim Altay’a ve ahi adayları Abdülcebber Demir ve Atakan Sömen’e  şedleri, İl Defterdarı Hüseyin Savan tarafından bağlandı. Çırak öğrenciler Feridun Kökçek, Yasin Yavuz ve Halil İbrahim Ferşef'e çeşitli hediyeler verildi.

ARAT: “AHİLİK, BİR SOSYAL  KURUM VAZİFESİ GÖRMEYE DEVAM EDİYOR”

Daha sonra da Ticaret İl Müdürü Havva Arat, Ahilik Haftasının anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Arat konuşmasında; Ahiliğin, sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir gelenek olduğuna dikkat çekti.

Ahiliğin, milletimizin sosyal hayatında daha Anadolu’ya yerleşmenin başlamasından itibaren birleştirici bir sosyal  kurum vazifesi gördüğünü de belirten Müdür Arat: “Yaklaşık bin yıllık geçmişiyle ahilik devlete ve millete sadakatin en önemli örneklerini sergilemiştir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir yer tutan ahilik, dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın en güzel örneklerini yıllarca sergilemiş işçinin, üretenin, helal kazancın, dürüst yönetimin simgesi olmuştur. Bugün de Türkiye ekonomisinin temel taşı olan esnaf ve sanatkarlarımız, bu mirası devam ettirmekte ve gelecek nesillere aktarmaktadır. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran- ı Veli’nin günümüzdeki temsilcilerinin onun bıraktığı mirası en güzel biçimde taşıyacaklarına yürekten inanıyorum. Anadolu’yu biz yapan bütün ahileri selam, saygı ve rahmetle anıyor, saygılar sunuyorum.” Dedi.

SANAYİDE AHİLİK YEMEĞİ

Hafta dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticartet İl Müdürlüğü birliği tarafından hazırlanan ahilik yemeği yenildi. Yemeklerin pişirildiği kazanlarda bulunan yemeği, Vali Günay Özdemir, tabaklara koyarak sanayi esnafına ikram etti.

VALİ ÖZDEMİR SANAYİ ESNAFINI ZİYARET EDEREK SORUNLARINI DİNLEDİ

Ahilik yemeğinin yenilmesinin ardından da Vali Özdemir ve beraberindekiler sanayi esnafını işyerlerinde ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi. Ziyaret sırasında Kars Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Namık Akça da Vali Özdemir’e eşlik etti.

“ETİ SENİN KEMİĞİ BENİM” ZİHNİYETİ TARİHE KARŞITI

Ziyaret sırsında sanayi esnafı Vali Özdemir’e Kars’ta artık çırak yetiştirilemediğine dikkat çekerek dert yandılar. Bunun üzerine Vali Özdemir de tüm Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da ‘Eti senin, kemiği benim ‘ zihniyetinin ortadan kalktığını söyledi.

SANAYİYE TAŞINMAYAN ESNAF EKMEĞİMİZİ ELİMİZDEN ALIYOR

Sanayiye taşınmayan ve il merkezinde faaliyetlerine devam eden esnafların ekmeklerini ellerinden aldığı noktasında da Vali Özdemir’e dert yanan sanayi esnafı yaşadıkları her türden sıkıntılarını: “Bundan birkaç yıl önce il merkezinde faaliyetlerini sürdüren tamirci esnafının Sanayiyi taşınması kararı alındı. Fakat Belediyenin gücü bu esnafları il merkezinden çıkartarak sanayiye taşınmalarına yetmedi. Bizlerde yıllardan beridir sanayide çile çekiyoruz. Vatandaşta sanayiye gelmeyerek tamir işlerini il merkezinde hallediyor. Böylece bizlerin ekmeklerimizi elimizden alıyorlar. Yağmur yağdığı zaman sanayinin içi, çevresi ve bazı işyerleri sular altında kalıyor. Sanayi bölgesinde PTT, karakol ve bankamatiklerin bulunmaması da bizlere büyük sıkıntılar yaşatıyor. Zaten şehre 10 kilometre uzaklıkta bulunan sanayideki işyerlerimize gidip gelmekte büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Firmaların sattıkları yeni araçlara 7 yıla kadar garanti süresi tanımaları zaten belimizi kılmaktadır. Kış şartları Kars’ta uzun ve ağır geçmesi nedeniyle yazın kazandığımızı kışın yemek zorunda kalıyor. Çünkü kış şartlarında yeteri kadar ve masraflarımızı çıkartacak kadar bile iş yapamıyoruz. Dolayısıyla dertlerimizi ve sıkıntılarımız anlatmakla bitmez” şeklinde ifade ettiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.