1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hakkari’de 2800 Rakımda Kayak Yarışması Yapıldı
AB'den Osman Kavala Açıklaması

AB'den Osman Kavala Açıklaması

AB Komisyonu Sözcüsü Kocijanic, serbest bırakılan sekiz hak savunucusuyla ilgili yaptığı açıklamada yedi gündür gözaltında tutulan Kavala için de konuştu.

A+A-

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic serbest bırakılan insan hakları savunucuları için yaptığı açıklamada gözaltındaki iş insanı Osman Kavala için de konuştu.

Kavala'nın bir hafta önce gözaltına alındığını hatırlatan Kocijancic, gözaltı süreciyle ilgili "Kavala’nın gözaltına alınması da masumiyet karinesi ilkesi temelinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca tutuksuz yargılama uygulanarak, büyük bir hızla çözümlenmesi gereken endişe verici davaların sonuncusu niteliğindedir" ifadelerini kullandı.

Kavala yedi gündür Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde (TMŞ) gözaltında tutuluyor.

“Türkiye’den daha çok pozitif adım bekliyoruz”

Kocijancic, 113 gün sonra serbest bırakılan sekiz hak savunucusunun tahliyesini ise umut verici bir gelişme olarak niteledi.

Ancak çok sayıda gazeteci, akademisyen, hak savunucusu ve diğer sivil toplum kuruluşu üyesi aktivistlerin tutukluluğunun devam ettiğini de hatırlatarak Türkiye'den insan hakları ve ifade özgürlüğü alanında daha çok pozitif adım bekledikleri kaydetti.

Ne olmuştu?

İş insanı Osman Kavala 19 Ekim’de Antep’te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan gözaltına alındı.

Polis, Anadolu Kültür’e giderek Kavala'nın sekreterinin bilgisayarlarına da el koydu.

Bazı medya kuruluşları “darbeye teşebbüs” suçlaması dedi

Kavala’nın hangi suçlamayla gözaltına alındığı hakkında bilgi verilmedi.

Ancak Sabah Gazetesi 24 Ekim tarihli haberinde Kavala'nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gezi direnişi, 17-25 Aralık operasyonları ve 15 Temmuz darbe girişiminde talimat verenlere yönelik yürüttüğü ortak soruşturma çerçevesinde gözaltına alındığını yazdı.

Haberde ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz ve gözaltındaki Osman Kavala’ya “Darbeye teşebbüs” suçlaması yöneltildiği iddia edildi. Sabah Gazetesi’nden sonra Doğan Haber Ajansı (DHA) da aynı iddiayı haberleştirdi.

Erdoğan “Türkiye’nin Soros’u” dedi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında isim vermeden Osman Kavala için “Türkiye’nin Soros’u” ifadesini kullandı:

“STK temsilcisiydi, medya mensubuydu, güzel vatandaştı gibi güzellemelerle hedef saptırmaya çalışılıyor. Başkonsoloslukta çıkan da o. STK mensubu dedikleri, Türkiye’nin Soros’u denilen kişinin havası çıktı meydana. Bağlantılar çıktı ortaya. Siz kime neyi yutturuyorsunuz ya?

“Ve Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz aynı kişi var. Bakıyorsunuz belli yerlere kaynak aktarımının arkasında bunları görüyorsunuz. Neyi yutturuyorsunuz?” 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler