ABD, Suriye’yi Vurdu

ABD, Suriye’yi Vurdu

Suriye’nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısının ardından ABD, Suriye hükümetine ait bir hava üssünü vurdu.

A+A-

Suriye’nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısının ardından ABD, Suriye hükümetine ait bir hava üssünü vurdu.

Humus yakınlarındaki El Şayrat hava üssünü hedef alan hava harekatı Türkiye saatiyle 03.40 civarında gerçekleşti. 59 Tomahawk füzesiyle üssün farklı noktaları vuruldu.

‘Dört asker öldü’

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD’nin hava saldırısı sonucu El Şayrat hava üssünün tamamen imha edildiğini ve biri rütbeli dört askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Gözlemevine göre rütbeli asker bir generaldi.

Öte yandan Humus Valisi Halil Barazi, hava saldırısında ölenlerin olduğunu ancak büyük insani kayıpların olduğunu düşünmediğini söyledi. Barazi, IŞİD’in Palmira’daki varlığına yönelik operasyonların sürdürüldüğü üsse yapılan bombardımanın IŞİD ve terörist grupların ‘işine geldiği‘ni kaydetti.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, bombardıman öncesi üste askerleri olan Rusya’yı bilgilendirdiklerini duyurdu. Ancak daha sonra Dışişleri Bakanı Rex Tillerson saldırı öncesi bilgilendirme olmadığını açıkladı. Rusya ise hem üste askerlerinin olduğunu hem de önceden bilgilendirildiklerini reddetti.

Diğer ülkeleri de yanına çağırdı

ABD, İdlib’de 150’nin üzerinde kişinin öldüğü saldırının bu üsten düzenlendiğini düşünüyor. Hava harekatının tek seferlik olduğu Pentagon açıklamasında vurgulanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’da kameraların karşısına geçerek, vurulan hava üssünün kimyasal saldırının çıkış noktası olduğunu söyledi. ABD’nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a karşı ‘hayati ulusal güvenlik çıkarlarını’ korumak adına hareket ettiğini belirten Trump, operasyon talimatını kendisinin verdiğini açıkladı.

Trump, “Esad’ın davranışlarını değiştirmek için önceki girişimler yıllarca başarısızlıkla sonuçlandı” derken, diğer ülkelere de şu çağrıyı yaptı: “Tüm medeni ülkeleri Suriye’deki katliamı ve her türlü despotizmi durdurmak için ABD’nin yanında yer almaya davet ediyorum.”

Rusya BM’yi acil toplantıya çağıracak

ABD’nin bombardımanına Beşar Esad yönetimine yakın Rusya’nın ne yanıt vereceği merak konusu oldu. Rus haber ajansı RIA’ya konuşan Rusya parlamentosu üst kanadı savunma ve güvenlik komitesi başkanı Viktor Ozerov, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’na acil toplantı çağrısı yapacağını söyledi.

Suudi Arabistan’dan tam destek

Suriyeli muhaliflere ve radikal gruplara yakınlığıyla bilinen Suudi Arabistan, hava saldırısına tam destek verdiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan’ın dışişleri bakanlığına yakın bir kaynak, Trump’ın kararını ‘cesur’ olarak nitelendirirken, Suudi Arabistan’ın ABD’nin Suriye’ye askeri operasyonlarına ‘tam destek’ verdiğini söyledi. Kaynak, saldırının Esad’ın davranışlarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

İran ilk kınayan oldu

Rusya’nın temkinli açıklamasına karşın İran ABD’nin hava saldırısını kınadığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İran’ın saldırıyı şiddetle kınadığını, tek başına yürütülen askeri operasyonların Suriye’de terörizmi güçlendirdiğini söyledi.

Muhalifler memnun

Muhaliflerin birliği Suriye Ulusal Koalisyonu, hava saldırısını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Suriye hükümetinin ‘yasaklanan silahları’ kullanmasını durdurmak için saldırıların devam etmesini umduklarını açıkladı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler