1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. 8 Soruda Lazer Epilasyon
8 Soruda Lazer Epilasyon

8 Soruda Lazer Epilasyon

Lazer epilasyon uygulamasının, hijyenik bir hastane veya merkez ortamında, konusunda uzman bir doktor veya doktor denetiminde yapıldığı takdirde oldukça güvenli bir yöntem olduğunu belirtildi.

A+A-

Lazer epilasyon uygulamasının, hijyenik bir hastane veya merkez ortamında, konusunda uzman bir doktor veya doktor denetiminde yapıldığı takdirde oldukça güvenli bir yöntem olduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Kibar Atasoy, “Lazer, genel anlamıyla tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık anlamına geliyor. Etkisini de şu şekilde gösteriyor; kıl köklerindeki melanin adı verdiğimiz renkli pigmenti tanıyarak, ısı enerjisine dönüşüyor ve kıl kökünü tahrip ediyor” dedi.

Yaz ya da kış olması fark etmez, istenmeyen tüyler bir kadının canını sıkar. İstenmeyen tüylerden kalıcı bir şekilde kurtularak tüm mevsimleri rahat geçirmenin en hızlı ve sağlıklı yolu ise lazer epilasyon. Lazer epilasyon tüm dünyada yaklaşık 20 yıldır uygulansa da, çoğumuzun aklında hala güvenilir bir yöntem olup olmadığına yönelik kuşkular var. Oysa lazer epilasyonda, cilde zarar vermeden geçerek kıl kökünü üreten kesecikleri tahrip eden ışın demeti vücutta herhangi bir atık madde bırakmıyor. Bu özelliği nedeniyle de, hijyenik bir hastane veya merkez ortamında, konusunda uzman bir doktor veya doktor denetiminde yapıldığı takdirde oldukça güvenli bir yöntem. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Kibar Atasoy, “Lazer, genel anlamıyla tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık anlamına geliyor. Etkisini de şu şekilde gösteriyor; kıl köklerindeki melanin adı verdiğimiz renkli pigmenti tanıyarak, ısı enerjisine dönüşüyor ve kıl kökünü tahrip ediyor” dedi.

Dr. Atasoy, lazer epilasyon ile ilgili merak edilen soruları şöyle yanıtladı;

Lazer Epilasyon nasıl uygulanıyor?

Önce alan temizleniyor, ardından bu alandaki tüyler kısaltılarak lazerle taranıyor. Lazer enerjisi deriden geçip kıl folikülündeki pigment tarafından emiliyor. Saniyeden kısa süre içinde tedavi edilen kıl folikülleri etkisiz hale getiriliyor. Alanın genişliğine bağlı olarak tedavinin süresi birkaç dakikadan birkaç saate kadar çıkabiliyor. Tüyler de 2-3 gün içinde kendiliğinden dökülüyor.

Geleneksel yöntemlere göre üstünlükleri neler?

Lazer epilasyon, geleneksel yöntemlere nazaran çok daha kısa sürmesi ve kıyaslanamayacak kadar daha güçlü olmasından dolayı tercih ediliyor. Epilasyonun kalıcı olması, yok denecek kadar az acı vermesi ve kısa sürede geniş alanların taranabilmesi bu yöntemin diğer üstünlüklerini oluşturuyor.

Lazer epilasyon güvenilir bir yöntem mi?

Kurallara uygun yapılan hiçbir lazer türü kötü sonuçlara yol açmıyor. Ancak olumsuz bir tablonun ortaya çıkmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle kullanılan lazer cihazı ve türü araştırılmalı. Herkesin kıl ve ten tipi farklı. Bu yüzden tipe göre uygun olan lazer cihazları bulunuyor. Güvenli ve etkin şekilde olması için kıl ve cilt tipine göre değerler doğru belirlenmeli. Cilt rengi, kıl yoğunluğu, kıl rengi ve kalınlığına bakılarak doğru enerji tespit edilmeli. Bu belirleme aşamasında, bir dermatoloji uzmanının karar vermesi çok önemli. Dolayısıyla mutlaka dermatoloji uzmanı veya onun kontrolünde çalışan bir uzman ve hijyene verdiği önemle de ön plana çıkan özel hastaneler ile klinikler tercih edilmeli. Bunların yanı sıra cildin güneşten korunması da şart.

Epilasyon her mevsimde uygulanabilir mi?

Lazer epilasyon güneşten koruyucu kremler düzenli kullanıldığı sürece, her mevsim yapılabilir. Ancak bazı hastalarda yüz bölgesine yaz ayında lazer uygulamak riskli olabiliyor.

Tüylerden tamamen kurtulmak için kaç seans gerekiyor?

Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan değişiklikler nedeniyle epilasyon seansı kişiden kişiye, hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişiyor. Lazer tipine göre 1- 2 ay aralarla vücut için 6-8 seans yüz için 10-12 seans öneriliyor. Ancak tüyler açık renkli ve ince ise lazer ışığını emmeyeceği için lazer epilasyondan etkilenmiyor.

Yöntem herkese uygulanabiliyor mu?

Lazer epilasyon adet görmeye başlanıldığı dönemlerden itibaren her yaşta yapılabiliyor. Nedeni ise bu dönemlerde hormonlardan dolayı tüylerin gelişimini tamamlamış olması. Ancak bu yöntem tamamen beyaz tüylere sahip kişilere uygulanmıyor. Bunun yanı sıra hamilelerde, sedef gibi deri hastalıkları olanlarda, bazı önemli yan etkileri bulunan ve ağızdan alınan sivilce ilacı kullananlarda, kalp pili olanlarda, ayva tüyü (sarı tüy) olanlarda ve sara (epilepsi) hastalarında da kullanılmıyor.

İşlem öncesinde nelere dikkat etmeli?

İşlem yapılmadan 4 hafta öncesinden ağda cımbız, epilatör ve tüy dökücü gibi kıl köklerine etki edebilecek herhangi bir işlem uygulanmamalı. 1 ay öncesinden itibaren gün ışığı ve bronzlaşmadan özellikle kaçınılmalı. En uygunu, işlemi kişinin kendi ten rengine sahip olduğu zaman yapmak. Eğer kullanılan bir ilaç varsa yöntemi uygulayan uzmana mutlaka bilgi vermeli. Uygulamadan önce kimyasal peeling veya cildi soyacak krem uygulaması yapılmamalı ve tüy sarartıcı madde kullanılmamalı. Uygulama sırasında meydana gelme durumunda kişiyi ve uzmanı sıkıntıya sokacak bir hastalığın varlığında mutlaka bilgi verilmeli Herhangi bir cilt hastalığı varsa uygulayıcıyı uyarılmalı.

Lazer sonrasında sorun oluşmaması için neler yapmalı?

Tedavi sonrasında hafif kızarıklık, ödem veya su toplaması olabilir. Bunun için cilt güneşten korunmalı. 30 veya daha yüksek faktör güneş koruyucusu kullanılmalı ve bu süre en az 3 ay olmalı. Lazer uygulanacak olan bölge nemlendirici krem ile nemlendirilmeli. İşlemden sonra 24 saat içinde işlem yapılan bölgeye sıcak su değdirilmemeli. Ağrı şişme olursa, aynı gün yumuşak beze sarılı buz tatbik edilmeli. 24 saat içinde fondöten ve allık gibi cildi kapatan uygulamalardan kaçınılmalı. Kabuklanmalara el sürülmemeli. Ağda ve tüy dökücü kremler kullanılmamalı. Bölgeye nazik davranmalı ve kaşımamalı. Keseleme gibi tahriş edici işlemlere maruz bırakmamalı. Ateş ve iltihap gibi enfeksiyon bulgusu varsa mutlaka işlem yapan uzman aranmalı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.