10 Dilde En Uzun Sözcüğü Okudular, Türkçe 1. Oldu

10 Dilde En Uzun Sözcüğü Okudular, Türkçe 1. Oldu

Gazetecilerin tek seferde söyleyebildikleri sözcüklerden en uzunu Türkçede 75 harfli bir sözcük oldu. “muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz”

A+A-

Euronews kanalı 10 dilde yayın yapan Fransa merkezli bir haber kuruluşu. 10 dilde yayın yapan gazeteciler kendi dillerinde bildikleri en uzun kelimeyi kamera karşısında söylemeye çalıştı. Gazetecilerin tek seferde söyleyebildikleri sözcüklerden en uzunu Türkçede 75 harfli bir sözcük oldu.

“muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz”

Euronews bu çekimlerden bir haber yaptı ve videoyu paylaştı

10 dilde gazetecilerin söyleyebildiği en uzun kelimeler

  • Arapça

Arapçada en uzun kelime aşağı yukarı şu anlama geliyor: Size suyu kullanma hakkını verdik mi? Kuran’da da geçen bu kelime soru haline getirildiğinde Arapça’daki en uzun kelime oluyor.

  • İngilizce

İngilizcede bulunan en uzun kelime Oxford İngilizce sözlüğe bakıldığında “pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis”. Yani silis partiküllerinin solunmasının neden olduğu bir akciğer hastalığı.

İngilizlerin çok kullanmasalar da" kabul ettiği en uzun kelime ise 28 harfli “antidisestablishmentarianism”. O da kiliseyi devletten ayırma görüşüne karşı çıkma anlamına geliyor.

Büyük Britanya genelinde en uzun kelimeye bakacak olursak Galler’e gitmemiz gerekiyor. Zira “Llanfair PG” olarak kısaltılan bir köyün normalde yazılımı “Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch”…

Fakat videomuzda bu kelimeyi bulamayacaksınız. Çünkü onu söyleyecek ‘Galli bir yiğit’ bulamadık. Youtube’daysa Galli meteoroloji spikeri Liam Dutton’dan yardım aldık.

  • Latin dilleri

Fransızca, İspanyolca ve İtalyancadaki en uzun kelimeler 30 harfe yaklaşıyor.

İspanyolcada “electroencefalografista” 23 harf, Fransızcada “anticonstitutionnellement” 25 harf ve İtalyanca’daysa “precipitevolissimevolmente” 26 harften oluşuyor.

  • Portekizce

Portekizcede “Pneumoultramicroscopicossilicovulcanoconiótico” 46 harfli. Bu sözcük slikosiz hastalığı için üretilen aslı İngilizce olan bir kelime.

  • Danca

Dancada ise “Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode” dikkatli kullanılmazsa dil tutulmasına neden olabilecek sözcüklerden. Tıp eğitiminde uzmanlaşma eğitimi uygulamasının istikrar süresini tanımlamak için kullanılıyor.

Rusçada ise teoride kelimeyi sınırsız bir şekilde uzatmak mümkün. Ama anlamı bir silah adı olan ve 55 harften oluşan “четырехпятидесятисемимиллиметровый” kelimesi en uzun olarak kabul ediliyor.

  • Almanca

Almancanın da Türkçe gibi eklerden oluşması kelimenin uzadıkça uzamasına neden oluyor.

Almanca’nın önemli sözlüklerinden Duden 67 harfli bu kelimeyi “Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung” ilk sıraya oturtuyor. Anlamı aşağı yukarı "arsa işlemleriyle ilgili yetkilerin devriyle" ilgili hukuki bir düzenleme.

  • Macarca

“Eltöredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek” (Not: 67 harfli bu sözcüğün anlamına veren sözlük bulamadık.)

  • Şampiyon Türkçe

“Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesinesiniz” 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.